Nog geen 24 uur na start "Operatie Nachtwacht" door Antwerpse politie: opnieuw schietincident in Deurne

De Antwerpse deelgemeente Deurne is opnieuw opgeschrikt door een schietincident. Twee jonge mannen op een scooter beschoten vannacht een woning. Het incident deed zich voor op de tweede avond van de grootscheepse politie-actie Nachtwacht. Die moet een einde maken aan de schietpartijen en de granaataanslagen door drugsbendes. 

Het was rond 22 uur gisterenavond dat de schietpartij zich voordeed. Twee jonge mannen op een scooter beschoten de gevel van een woning in de Palinckstraat in Deurne.  Een buurtbewoner zag de scooter langsrijden. "Ik zag die scooter met 2 mannen. De ene had een helm op, en de andere niet. En plots zag ik dat de achterste man een wapen in zijn handen had", zegt Robert Van de Leur. De daders konden vluchten. De politie sloot de straat af en ontdekte 2 kogelinslagen op de garagepoort van de woning. Het labo en de onderzoeksrechter kwamen ter plaatse.

Ooggetuige Robert Van de Leur zag de daders: 

Videospeler inladen...

Dit bewijst dat de actie niet te laat komt. We gaan door zolang het nodig is

Willem Migom, Antwerpse politie

Het incident deed zich dus voor op de tweede avond van "Operatie Nachtwacht". Met die grootscheepse veiligheidsactie wil de politie de strijd aangaan tegen de schietpartijen en granaataanslagen door drugsbendes. Die is de laatste tijd opnieuw opgeflakkerd. Met "Operatie Nachtwacht" is er extra politie aanwezig in het straatbeeld gedurende de nacht, in de districten Deurne en Borgerhout en de regio Antwerpen Noord. Onder meer het Snelle Responsteam op motor wordt ingezet, maar ook de zwaar gepantserde wagen "BearCat". De politie voert ook extra identiteitscontroles uit. "Dit bewijst in onze ogen dat de actie niet te laat komt", zegt woordvoerder van de Antwerpse politie Willem Migom. "Het is ook een werk van lange adem. We gaan door zolang het nodig is." Het incident van afgelopen nacht was al het zevende in 2 weken tijd.

Na het incident werd de Palinckstraat een tijdlang afgesloten.

"Als zij zich aanpassen, wij ook"

“Wij passen ons aan zoals zij zich aanpassen”, reageert burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) in “De zevende dag”. “We zullen dat zo lang volhouden als nodig is om de openbare orde, rust en veiligheid te herstellen.” 

Wat ik vaststel, is dat men in Brussel niet bezig is met dit probleem. Ik vermoed dat sommigen het zelfs leuk vinden

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA)

Hij klaagt ook de desinteresse van de federale regering aan. “Operatie nachtwacht is symptoombestrijding. We gaan met de fanfare op kop om aan te geven dat het geweld moet stoppen”, zegt De Wever. Maar de capaciteit om drugscriminaliteit aan te pakken blijft onvoldoende. “Wat ik vaststel, is dat men in Brussel niet bezig is met dit probleem. Ik vermoed dat sommigen het zelfs leuk vinden dat het in Antwerpen gebeurt want dan is het mijn probleem.”  

Bekijk hieronder het verslag over het schietincident in Deurne uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen