Scholen krijgen extra geld voor bijscholing: "We willen vermijden dat de coronacrisis tot leerachterstand leidt"

De Vlaamse regering gaat scholen financieel ondersteunen om scholieren van het secundair onderwijs bij te scholen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De steun past in de inspanningen om de leerachterstand die is opgelopen tijdens de lockdown weg te werken.

De beslissing om de scholen te sluiten door de coronacrisis heeft een grote impact gehad op leerlingen. Ondanks het afstandsonderwijs hebben sommige leerlingen een leerachterstand opgelopen. Naast het afstandsonderwijs werden er nog extra initiatieven genomen om een al te grote leerachterstand te vermijden.

In de zomervakantie werden al 170 zomerscholen georganiseerd voor ongeveer 10.000 leerlingen en ook via het virtuele Zomerschool.Vlaanderen werden nog eens tienduizenden leerlingen bereikt. Nu maakt de Vlaamse regering financiële steun vrij voor extra bijscholing. 

“We halen het grote geschut boven om de leerachterstand weg te werken”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Er is nu leerachterstand bij sommige leerlingen, maar we hebben de ambitie om die om te buigen in een voorsprong. Wij vinden onze leerkwaliteit heel belangrijk.” 

Op maat

Dat wil men doen door leerlingen met een leerachterstand extra te begeleiden na de lesuren, in het weekend of in de herfst-, kerst- of krokusvakantie. Scholen zullen remediëring op maat aanbieden aan groepjes van minstens 7 leerlingen. Waar de zomerscholen meer algemeen te werk gingen, wordt er nu ingezet op het wegwerken van leerachterstand op maat van de noden van de scholieren.

We zetten alles op alles om geen enkel kind achter te laten

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

“Net zoals bij de zomerscholen zorgen we ervoor dat het aantrekkelijk is voor leerlingen en ouders, dus kosteloos”, zegt Weyts. De Vlaamse regering voorziet dan ook een bedrag van 125 euro per 4 uur. In totaal zouden er enkele miljoenen voor worden vrijgehouden.

Duwtje in de rug

De prioriteit ligt bij leerlingen van het 2de, 4de, 6de en 7de middelbaar omdat zij het meeste contactonderwijs moesten missen tijdens de coronacrisis. Maar scholen mogen ook remediëringstrajecten opzetten voor leerlingen van andere leerjaren. 

“Lokale besturen hebben deze zomervakantie getoond dat ze klaarstaan met infrastructuur en vrijwilligers om leerlingen een duwtje in de rug te geven. We zetten alles op alles om geen enkel kind achter te laten”, aldus minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD).  

Schooldirecteur: "Sta ervoor open, maar nog wat te vroeg"

Ludo Elsen, directeur van het Spectrumcollege in Beringen, staat open voor de extra bijscholing, maar hij vindt het wat te vroeg. “Ik zou in de eerste plaats optimistisch willen zijn. We moeten de mogelijke leerachterstand ook niet onmiddellijk dramatiseren. Voorlopig spreek ik nog van een gewone dip, wat wij vakantieverlies noemen”, zegt hij aan Radio 2 Limburg.

Elsen wil zijn leerlingen dan ook eerst grondig opvolgen. “Als blijkt dat bepaalde leerlingen voor bepaalde leerstof daadwerkelijk met een achterstand zitten, dan is die extra bijscholing zeker te overwegen.”

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen