Archiefbeeld: politie in de Brusselse Marollenwijk
Nicolas Maeterlinck

Tweede avond op rij onrustig in Brusselse Marollenwijk: ramen gesneuveld, auto in brand en brandweer bekogeld

Zo'n dertig jongeren hebben gisterenavond de ramen van een crèche in de Marollenwijk kapotgeslagen. Ze staken ook enkele vuilnisbakken en een auto in brand. Toen de brandweer aankwam, werd die bekogeld met molotovcocktails. Het gerecht probeert de daders te identificeren via camerabeelden.

Iets na 21 uur gisterenavond kreeg de politie een oproep binnen. Enkele jongeren waren de ramen van een crèche in de Wasserijstraat en de Nieuwlandstraat in de Brusselse Marollenwijk aan het ingooien. Ze staken ook vuilnisbakken en een auto in brand. Toen de brandweer aankwam, werden de ploegen bekogeld met molotovcocktails. Niemand raakte gewond. De politie kwam ter plaatse en een groep van een dertigtal personen werd uiteengedreven.

"We hebben de buurt daarna nog doorzocht en vonden nog drie ongebruikte molotovcocktails", zegt Olivier Slosse van de Brusselse politie. "Vannacht werden geen aanhoudingen verricht, maar we zullen dat doen op basis van camerabeelden en andere elementen." Die worden vandaag dus bekeken. Er is ook een onderzoek geopend.

Onze brandweermannen en -vrouwen zijn danig onder de indruk, we zullen een klacht indienen

De Brusselse brandweer reageert erg kwaad op het incident. "Onze brandweermannen en -vrouwen zijn danig onder de indruk van het gebeuren en worden intern opgevangen", klinkt het. "Iedereen heeft zijn wachtdienst tot een goed einde gebracht. De Algemene directie van de Brusselse brandweer zal een klacht indienen en zich, indien mogelijk, burgerlijke partij stellen. Onze mensen op het terrein verwachten een krachtig signaal van de overheid om deze wetteloze individuen te identificeren en effectief  te vervolgen."

Bekijk hier de reactie van de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tweede avond op rij

Het was al de tweede avond op rij dat het onrustig was in de Marollenwijk. Gisteren werden enkele agenten bedreigd na een politiecontrole. "Een team van onze zone kwam tussen voor een groepje dat overlast veroorzaakte", zegt Olivier Slosse van de Brusselse politie. "Daarbij waren er 2 personen die zich verzetten en zeer dicht bij onze mensen kwamen. Ze namen hun mondmasker af en namen aanstalten om te spuwen. We hebben hen van hun vrijheid beroofd zodat ze konden kalmeren. Tijdens de interventie werden ook 4 van onze voertuigen bekogeld. Daarbij zijn 2 minderjarigen aangehouden."

Het is een buurt waar we blijven komen

Olivier Slosse, woordvoerder zone Brussel Hoofdstad Elsene

Volgens Slosse was de onrust gisterenavond te wijten aan het incident van de avond ervoor. "Ik vermoed dat het te maken heeft met wat de dag daarvoor gebeurde. Het is een buurt waar we blijven komen. We zijn er voor slachtoffers die ons nodig hebben, we zijn er om daders aan te houden en om toe te zien op de naleving van de coronamaatregelen. Het zijn plaatsen waar mensen heel dicht op elkaar wonen en zitten. Dus ook daar moeten mensen aangeproken worden op het naleven van de maatregelen", aldus Slosse.

Bekijk hieronder het verslag over de onrust in de Brusselse Marollenwijk uit “Het Journaal”

Videospeler inladen...

Meest gelezen