AFP or licensors

Vele tienduizenden Wit-Russen trekken opnieuw de straat op

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk, maar ook in andere steden, zijn opnieuw tienduizenden mensen de straat opgetrokken om te protesteren tegen de frauduleuze verkiezingen van 9 augustus. Op beelden is te zien hoe manifestanten in celwagens en politiebussen gegooid werden. Volgens mensenrechtengroep Vesna zouden meer dan 75 mensen opgepakt zijn.

Sinds president Aleksandr Loekasjenko vorige maand verklaarde dat hij opnieuw de verkiezingen gewonnen had, is het erg onrustig in Wit-Rusland. Zondag is de dag waarop de oppositie de meeste mensen op straat krijgt en dat was vandaag niet anders. Volgens sommige bronnen manifesteerden honderdduizenden Wit-Russen tegen de president. Ze willen niet alleen zijn ontslag, maar ook dat alle politieke gevangenen worden vrijgelaten, dat er nieuwe verkiezingen komen en dat het excessieve politiegeweld bestraft wordt.

AFP or licensors

Volgens het Franse persagentschap AFP trokken in Minsk alleen al meer dan 100.000 mensen de straat op, ondanks waarschuwingen van Loekasjenko en de ordediensten dat er zou worden opgetreden. De actievoerders tooiden zich in de historische wit-rood-witte vlag van Wit-Rusland en riepen leuzen tegen de president.

Op videobeelden is te zien hoe tientallen mensen werden afgevoerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat het indien nodig nog versterking wilde sturen naar Minsk. De 'Mars van de eenheid' moest eindigen op het Onafhankelijkheidsplein in de stad, maar dat was hermetisch afgesloten. In andere steden, zoals Grodno, was te zien hoe geüniformeerde agenten de actievoerders bestormden. In Brest zou dan weer traangas ingezet zijn.

Videospeler inladen...

Meest gelezen