Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bijna 300 Rohingya-vluchtelingen aangekomen in Indonesië na meer dan half jaar op zee

In de Indonesische provincie Atjeh zijn 297 Rohingya-vluchtelingen aangetroffen. Volgens de lokale autoriteiten hebben de vluchtelingen ongeveer een half jaar op zee rondgedobberd. De Rohingya, een moslimminderheid die verdreven wordt uit Myanmar, waren op weg naar Maleisië, maar die bestemming werd nooit bereikt. Dat kwam deels door corona, maar ook omdat mensensmokkelaars hen weigerden aan wal te laten. De vluchtelingen worden nu opgevangen door lokale bewoners, de politie en vrijwilligers van het Rode Kruis. "Hun toestand is zorgwekkend", aldus de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. 

De houten boot werd zondagavond door lokale vissers opgemerkt op enkele kilometers van de Indonesische kust, alvorens de boot na middernacht strandde op Ujung Blang Beach, in de provincie Atjeh. Aan boord zaten 181 vrouwen, 102 mannen en 14 kinderen. Dat melden de Indonesische autoriteiten. 

Lokale inwoners van het stadje Lhokseumawe, in het noordoosten van Indonesië, hielpen de Rohingya-vluchtelingen aan wal en gaven hen voedsel en kledij. Ze werden bijgestaan door de politie en het lokale Rode Kruis. "De gezondheid van de gestrande vluchtelingen, vooral met betrekking tot Covid-19, is momenteel onze grootste bezorgdheid", aldus Junaidi Yahya, hoofd van het lokale Rode Kruis. 

Langer dan half jaar op zee

Uit getuigenissen blijkt dat de Rohingya langer dan een half jaar op zee hebben rondgedobberd, en dat in erbarmelijke omstandigheden. Volgens Oktina Hafanti, een coördinator van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, is de toestand van de vluchtelingen op dit moment "erg zwak."

De Rohingya-vluchtelingen worden voorlopig opgevangen en verzorgd in het noordoosten van Indonesië.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Oktina voegde eraan toe dat mensensmokkelaars de Rohingya maandenlang aan boord hielden, omdat niet iedereen betaald zou hebben voor de tocht. "De smokkelaars hielden de Rohingya als gijzelaars op de boot", aldus Oktina. Aan boord moesten de vluchtelingen leven onder erbarmelijke toestanden. Zo moesten ze onder meer hun eigen urine drinken om te overleven. 

Hoe lang de vluchtelingen precies op zee zaten is niet bekend, maar wellicht vertrok de boot ergens eind maart, begin april uit Bangladesh, met als bestemming Maleisië. De Maleisische autoriteiten lieten de Rohingya niet aan wal, wegens de strenge restricties in verband met corona. 

Het is lang niet de eerste keer dat Rohingya-vluchtelingen de gevaarlijke tocht richting Zuidoost-Azië wagen. In juni strandde een gelijkaardige boot, met meer dan honderd Rohingya, in hetzelfde gebied. Zij werden gered door lokale vissers, nadat Indonesische autoriteiten er eerder op hadden aangedrongen om ze terug te sturen. 

"Grootste vluchtelingencrisis ter wereld"

Rohingya-vluchtelingen proberen al jaren per boot Zuidoost-Azië te bereiken. De moslimminderheid wordt verdreven uit thuisland Myanmar of uit de vluchtelingenkampen in Bangladesh. Ze zijn al decennialang het slachtoffer van geweld en repressie door de boeddhistische meerderheid in Myanmar. De Myanmarese overheid beschouwt de Rohingya als illegale immigranten en weigert hen te erkennen als staatsburger.

Mensensmokkelaars beloven de vluchtelingen dat ze per boot Zuidoost-Azië kunnen bereiken.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In de zomer van 2017 was er een enorme opstoot van geweld tegen de Rohingya door het Myanmarese leger, waardoor een enorme vluchtelingenstroom is ontstaan. Sinds 2017 zijn ongeveer 750.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. In totaal wonen nu al meer dan een miljoen Rohingya in Bengaalse vluchtelingenkampen. Duizenden anderen kwamen door het geweld om in Myanmar zelf. 

Volgens de Verenigde Naties is de Rohingya-crisis de "snelst groeiende vluchtelingencrisis ter wereld." VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vreest al maanden voor sterfte bij vluchtelingen die via mensensmokkelaars met boten Zuidoost-Azië proberen te bereiken. De VN omschrijft de moslimminderheid als "het meest vervolgde volk ter wereld." 

Meest gelezen