Archief

Opnieuw meer transmigranten op snelwegparkings in Landen en Haasrode

Nu de snelwegparking langs de E40 in Waremme van 20 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends gesloten is, ziet de federale politie het aantal transmigranten op de snelwegparkings in Landen en Haasrode toenemen. "Binnenkort is er overleg met de gouverneur en de bevoegde ministers om dit probleem aan te pakken", zegt de burgemeester van Landen, Gino Debroux (SP.A). 

Twee weken geleden besliste de gouverneur van Luik om de snelwegparking langs de E40 in Waremme te sluiten voor het vrachtverkeer tussen 20 uur 's avonds en 7  uur 's ochtends. Reden hiervoor was de aanhoudende overlast van transmigranten rond de snelwegparking. Omdat de parking in Waremme gesloten is, rijden de vrachtwagenchauffeurs voor hun rustpauzes nu door naar Landen, waar ze plots een toenemend aantal transmigranten vaststellen. 

Doordat de gouverneur van Luik een aantal parkings sluit, wordt het probleem met transmigranten nu van Waremme naar Landen verschoven

Gino Debroux , burgemeester Landen (SP.A)

"We zien het probleem van de transmigranten inderdaad opnieuw opduiken langs onze snelwegparking in Landen", zegt burgemeester Gino Debroux (sp.a). "Het probleem van Waremme wordt nu eigenlijk verplaatst naar ons. De wegpolitie stuurt gelukkig nu heel wat chauffeurs door naar de parking in Haasrode, waar er in de eerste plaats meer sanitaire voorzieningen voor de chauffeurs zijn. Daarnaast zorgt dat er ook voor dat de  privébewaking van de Vlaamse overheid zich kan richten op één parking om een oogje in het zeil te houden."

Overleg met gouverneur en ministers

Om de huidige toestroom van transmigranten aan te pakken is er over twee weken overleg tussen de Landense burgemeester, de  gouverneur en de bevoegde ministers. "Vorige winter werd de parking in Landen een tijdje afgesloten voor het vrachtverkeer. Dat was toen een beslissing van de gouverneur. Of dat nu weer zal gebeuren, moeten we nog zien. We moeten natuurlijk rekening houden met de verplichte rusttijden waaraan de vrachtwagenschauffeurs zich moeten houden. Maar over twee weken hebben we een overleg om te bekijken wat we kunnen doen aan de huidige toestroom van transmigranten."

Meest gelezen