Advocaat Reuzegommer: "Druk op rechters is zo groot, dat ik hoop dat ze nog onafhankelijk kunnen oordelen"

Johan Platteau, de advocaat van een van de studenten die betrokken waren bij de dodelijke studentendoop van de vroegere club Reuzegom, maakt zich zorgen over de grote druk die in het dossier wordt uitgeoefend. "Het ergste dat nu kan gebeuren, is dat een rechter zich zo onder druk gezet voelt, dat hij strenger gaat oordelen dan nodig is."

Platteau verdedigt een eerstejaarslid van de studentenclub, die het jaar ervoor zelf gedoopt was, vertelde hij in "De ochtend" op Radio 1: "Hij kende het slachtoffer Sanda Dia ook goed, ze waren vrienden. Ze zagen elkaar op vergaderingen van Reuzegom, maar gingen ook samen eten in het studentenrestaurant. Hij zou ook peter worden van Sanda, omdat ze met elkaar bevriend waren. Dat zou pas na de doop bekendgemaakt worden, Sanda wist dat nog niet tijdens de doop."

Bekijk hier het interview met advocaat Johan Platteau in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens de advocaat lijdt zijn cliënt erg onder wat er in 2018 gebeurd is: "Hij is uiteraard niet blind voor het leed van de vader en moeder van Sanda Dia. Hijzelf is een goede vriend kwijt. Dat is uiteraard minder erg dan een kind verliezen, maar het raakt hem wel. Dus ja, hij heeft begrip voor het leed van de ouders. Hij heeft veel spijt over wat er gebeurd is." Voelt hij zich dan schuldig? "Moreel voelt hij zich schuldig. Maar of hij juridisch verantwoordelijk is, dat zal een rechter moeten uitmaken."

"Jonge mensen kunnen soms roekeloos zijn en grenzen opzoeken. Dat is nooit goed. Ik heb zelf ook kinderen aan de universiteit, die gedoopt zijn. Dus ik besef dat mijn kind ook het slachtoffer had kunnen worden. Maar het zou ook mijn kind geweest kunnen zijn dat deelnam aan de doop. Ik vind het vreselijk dat men die studenten nu omschrijft als rijkeluiskinderen, want dat zijn ze niet. Maar meester Mary (die de vader van Sanda Dia verdedigt, nvdr.) geeft hen dat etiket mee, en zegt: 'Als het Marokkaanse jongens van het Kiel zouden zijn geweest, dan zou het er helemaal anders hebben uitgezien.' Dat is niet juist. Ik verdedig ook Marokkaanse jongens van het Kiel, en ik merk dat rechters rechtvaardig oordelen."

Platteau vreest dat een rechtvaardig oordeel in deze zaak moeilijker begint te worden: "Ik zie geen enkel spoor dat deze jongens anders behandeld worden dan andere verdachten. Het gerecht heeft alles grondig onderzocht, en achttien jongens moeten volgens het parket voor de strafrechter komen. Maar door een andere indruk te wekken, zou een rechter niet meer onafhankelijk kunnen oordelen. Ik hoop dat ik me daarin vergis, maar als een rechter denkt: 'Ik moet opletten dat ik niet verguisd word omdat de verdachten mensen zijn van dezelfde klasse als ik', dan is dat gevaarlijk."

Volgens de advocaat is er iets soortgelijks gebeurd bij de KU Leuven, de universiteit waar de meeste studenten van Reuzegom studeerden, en die vrijdag een nieuw tuchtonderzoek aankondigde: "De universiteit is ook onder druk komen te staan, en neemt na twee jaar maatregelen waar ik de relevantie niet van inzie, en die mij lijken te worden genomen omdat de KU Leuven bekommerd is om haar imago, en een signaal wil geven onder maatschappelijke druk. Ik hoop dat in de rechtbank niet hetzelfde gebeurt."

Platteau ontkent ook dat hij en zijn collega's de zaak op de lange baan proberen te schuiven door extra onderzoek te vragen: "We hebben dat onderzoek pas kunnen vragen toen we merkten dat het parket onze cliënt voor de rechter wilde brengen. En het is ook beter dat we dat onderzoek nu vragen, want anders zouden er tijdens het proces incidenten kunnen zijn, waardoor er nog meer vertraging komt."

Krijgen de Reuzegomleden een eerlijk proces? Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Open brief

Eind vorige week had de advocaat van een andere verdachte, Christian Clement, al een open brief geschreven, waarin hij opriep tot rust en sereniteit: "De slinger is inmiddels ver doorgeslagen met bijhorende paniekreacties en aangekondigde wraakacties. De rust en sereniteit, die zo'n dramatisch dossier als dit nodig heeft, zijn ver zoek."

Ook hij benadrukte de spijt van zijn cliënt. "Hij is niet het kind van puissant welstellende ouders met een elitair netwerk. Cliënt heeft als student altijd gewerkt om zijn steentje aan de maandelijkse kosten om in Leuven op kot te kunnen studeren bij te dragen. Ook hij worstelt met de ondraaglijke zinloosheid van dit heengaan van zijn leeftijdsgenoot."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen