Radio 2

Brandweer ruimt WO II-schuilkelder in Overijse op voor Open Monumentendag: "Dachten dat er gevaarlijke stoffen lagen" 

In het centrum van Overijse heeft de brandweer gisterenmiddag een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog uitgeruimd. Omdat er enkele vaten met mogelijk schadelijke stoffen in de kelder stonden, werd het Justus Lipsiusplein een uur lang afgesloten voor alle verkeer. Ook buurtbewoners moesten een tijd lang hun ramen en deuren gesloten houden. Uiteindelijk bleken er geen gevaarlijke producten meer in de kelder te liggen.

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 13 september kan je in Overijse uitzonderlijk twee schuilkelders en twee bunkers uit de Tweede Wereldoorlog bezoeken. In één van die schuilkelders, in het midden van het centrum onder het gemeentehuis, werden bij een schoonmaakbeurt verschillende vaten ontdekt waarin mogelijk een kleine hoeveelheid gevaarlijke stoffen zat. "Omdat we die vaten natuurlijk niet konden laten staan tijdens het bezoek op Open Monumentendag, hebben we beslist dat de brandweer die op een veilige manier zou verwijderen", zegt waarnemend burgemeester Leo Van den Wijngaert (Overijse2002/N-VA).

Containers

Gisterennamiddag haalde de brandweer in speciale pakken de vaten dan ook uit de kelder. "Het gaat om een zestal kleine containers van 4 à 5 liter", zegt Van den Wijngaert. "Omdat we dachten dat er gevaarlijke stoffen in de containers zaten, hebben we beslist om het plein rond de schuilkelder af te sluiten. Daarnaast riepen we de buurtbewoners ook op om een tijdlang ramen en deuren gesloten te houden."

Geen gevaarlijke stoffen

Nadat de containers uit de kelder werden gehaald, werd een staalafname van de producten genomen. "Uiteindelijk zijn we te weten gekomen dat er geen gevaarlijke stoffen in de vaten zaten", zegt Van den Wijngaert. "Maar we konden geen enkel risico nemen en de kelders zijn nu mooi opgeruimd voor Open Monumentendag."  

Radio 2
Radio 2

Meest gelezen