De sporen van een in brand gestoken auto.

Brussels staatssecretaris Pascal Smet: "Gerecht moet zeer snel optreden tegen jongeren die brandweer aanvallen"

Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding Pascal Smet (SP.A-One.Brussels) wil dat het gerecht snel optreedt tegen jongeren die de brandweer aanvallen, zoals afgelopen weekend in de Marollenwijk. "Ze moeten de sanctie dezelfde dag of de volgende dag voelen."

Afgelopen weekend was het tot tweemaal toe onrustig in de Brusselse Marollenwijk. Vrijdagavond moest de politie uitrukken nadat jongeren overlast hadden veroorzaakt. Zaterdagavond werden vuilnisbakken en een auto in brand gestoken. Toen de brandweer ter plaatse kwam, werden de brandweerlui met molotovcocktails bekogeld.

Eind augustus werd ook al een brandweerploeg bekogeld met onder meer glazen flessen bij een interventie in Sint-Jans-Molenbeek, waarna burgemeester Catherine Moureaux (PS) een nachtelijk samenscholingsverbod uitvaardigde in de betrokken wijk.

"Onbegrijpelijk en onaanvaardbaar", vindt Brussels staatssecretaris voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp Pascal Smet. "De brandweer redt mensen hun leven, treedt op wanneer anderen in gevaar zijn. De brandweer aanvallen, dat kan gewoon niet", reageert hij in "De ochtend" op Radio 1.

Smet vindt daarom in de eerste plaats dat het gerecht "zeer snel moet optreden" tegen die jongeren. "Ik denk dat de sleutel heel duidelijk ligt bij het zeer snel optreden met een sanctie. Niet een half jaar, een jaar of vijf jaar later. Als een jongere iets mispeutert, dan moet hij bij manier van spreken dezelfde dag of de volgende dag de sanctie voelen." (De tekst gaat voort onder de audio.)

Beluister het gesprek met Pascal Smet in "De ochtend":

Ketenaanpak

De staatssecretaris pleit daarnaast ook voor een "ketenaanpak", waarbij leerkrachten, straathoekwerkers en ouders een vertrouwensrelatie opbouwen met jongeren zodat er snel opgetreden kan worden bij signalen dat er iets foutloopt. "Ik denk dat iedereen hier zijn verantwoordelijkheid moet nemen: ouders, maar ook de samenleving in haar geheel als de ouders in gebreke blijven."

Daarnaast wil Smet ook de brandweer zelf versterken. Er komen aangepaste opleidingen, de brandweer kan politiebegeleiding krijgen en er zouden ook camera's op de brandweervoertuigen worden geplaatst.

Smet benadrukt wel dat het slechts om een kleine minderheid van de Brusselse jongeren gaat, en dat het overgrote merendeel van de interventies van de hulpdiensten goed verloopt. "Jaarlijks zijn er meer dan 13.000 brandweerinterventies en 88.500 ambulance-interventies. In 53 gevallen was er een agressiemelding, bij 27 ging het om verbale agressie", stipt Smet aan. "De fysieke agressie is beperkt en wat afgelopen weekend gebeurd is, is uitzonderlijk. Maar we moeten nu ingrijpen en het geweld in de kiem smoren."

Meest gelezen