Colruyt doekt Collishop op, een van de oudste webshops van het land

Colruyt doekt zijn webwinkel voor niet-voedingsproducten Collishop op. De concurrentie van mastodonten als bol.com en Amazon was te groot geworden. Gevolgen voor de tewerkstelling zijn er niet. Alle 150 werknemers blijven aan de slag binnen de Colruytgroep.

Colruyt zegt zelf dat zijn “non-food webwinkel” Collishop een van de grootste Belgische webshops is, maar dat het de webwinkel toch opdoekt omdat in het huidige concurrentiële landschap “specialisatie vereist is in online non-food verkopen”. 

Dieter Struye van Colruyt: “We hebben een aantal categorieën die we beheerd hebben in het verleden, maar nu maken we daar heel bewust keuzes in.” Collishop had in het segment van de onlineverkoop van niet-voedingsproducten een stevige concurrent aan het internationale platform Amazon en aan de Nederlandse mastodont bol.com, onderdeel van Ahold Delhaize.  

Collishop bestond al sinds 1983, maar moest het toch afleggen tegen de schaalgrootte van jongere concurrenten Amazon en bol.com. Daarbij komt dat Collishop nooit echt een naam werd, zegt marketingexperte Els Bruegelmans van de KU Leuven: "Ze hebben ergens in het begin wellicht een kans gemist om hun naam zeer bekend te maken. Als je nu op straat vraagt: kent u Collishop, dan gaat een kleinere groep van mensen ja zeggen, in vergelijking met: kent u bol.com of Amazon."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Alle 150 Collishop-medewerkers kunnen aan de slag blijven

Deze beslissing heeft geen gevolgen voor de online-activiteiten van Dreamland, Dreambaby, MyUnderwear24 en Fiets!. Colruyt blijft daarin naar eigen zeggen verder investeren.

Een goede strategie, vindt Els Breugelmans, want daar hebben ze wel naambekendheid: "Dreamland is iets dat mensen heel goed kennen, ze weten ook waarvoor het staat: speelgoed. Dus het is wel een goede strategie om bepaalde niches te gaan bespelen."

Het opdoeken van Collishop ook heeft geen weerslag op de tewerkstelling, meldt Colruyt nog. Alle 150 medewerkers blijven aan de slag binnen de Colruyt Group. En de Collishop-afhaalpunten in de winkels blijven ook bestaan. Daar zullen nog altijd producten van onder meer Dreamland en Dreambaby afgehaald kunnen worden.

Meest gelezen