Bib Heusden-Zolder schakelt een digidokter in om bezoekers te helpen met de computer 

Een bestand overzetten op een usb stick of een document printen. Voor ongeveer een derde van de volwassenen is het te moeilijk. Daarom staat de week van de geletterdheid dit jaar in het teken van "e-inclusie". Wie de digitale trein gemist heeft, moet bijgebeend worden. Want wie niet met de computer overweg kan, kan niet meer mee in de maatschappij. 

In de bib van Heusden-Zolder kennen ze het probleem goed. “We komen handen te kort om mensen wegwijs te maken op de computer”, zegt Lieselotte Bijnens. Om de bezoeker beter te helpen, gaat de bibliotheek nu een digidokter inschakelen. Iemand die bezoekers verder helpt op de computer. Voor het project worden leerlingen van de informatica-afdeling van het Sint-Franciscus College ingeschakeld. 

Een boek voelt zo fijn in je handen, dat kan een computer niet evenaren. 

Lieselotte Bijnens van de bib Heusden-Zolder

Het wordt stilaan een noodzaak om met de computer te werken. Een afspraak bij de dokter, bankieren, een formulier aanvragen of videobellen met vrienden. Wie niet met de computer overweg kan, hinkt steeds verder achterop. "En dat is heel breed", zegt Lieselotte. "Dat kan gaan van veilig bankieren tot formulieren online invullen of leren vloggen."

Meer dan boeken alleen

In de bibliotheek heeft de computer ook een vaste plaats gekregen. “De tijd dat hier alleen maar boeken te vinden waren, ligt achter ons”, gaat Lieselotte verder. "Over een week kan je in deze bib met je eigen e-reader boeken downloaden. Hoewel ik hoop dat echte boeken nooit zullen verdwijnen. Een boek voelt zo fijn in je handen, dat kan een computer niet evenaren!"

Meest gelezen