GEMEENTE GLABBEEK

Dertig vrijwilligers renoveren oude  pastoriezaal in Glabbeek

Dertig vrijwilligers hebben deze zomer de Ponsaertszaal van de pastorie in het centrum van Glabbeek gerenoveerd. Dat gebeurde op een coronaveilige manier. Met de restauratie van de grote vergaderzaal is de oude pastorie in Glabbeek opnieuw in volle glorie hersteld. 

De voorbije jaren werd al heel veel geïnvesteerd in de pastorie in het centrum van Glabbeek. Zo kreeg het gebouw uit 1787 een nieuw dak, werden ramen en deuren vervangen en het toegangspad opnieuw aangelegd. Deze zomer werd de grote zaal onder handen genomen.  "De Ponsaertszaal is een grote vergaderruimte die we vooral gebruiken voor lessen catechese aan kinderen. Dat natuurlijk in het teken van een Eerste Communie of Vormsel", zegt Gert Janssens, de coordinator van de pastorale zone Glabbeek. "Na intens gebruik had de zaal dringend een opfrisbeurt nodig."

Renovatie

Niet minder dan 30 vrijwilligers staken in augustus dan ook de handen uit de mouwen om de zaal gronding te renoveren."Het pleisterwerk op muren en plafond werd hersteld, deuren en plinten werden afgeschuurd, gordijnkasten werden ontworpen en de oude parketvloer onderging een ware gedaanteverandering. Nadien kreeg alles een fris laagje verf, kwamen er nieuwe overgordijnen en werd de ruimte netjes gepoetst. En dat alles onder het toeziend oog van een stylist en schilder Tom Struys", legt Janssens uit. 

Fusie

De volledig gerenoveerde pastorie werd zaterdag ingehuldigd. "Binnenkort gaan de zes parochies, die er nog in onze gemeente zijn, fuseren. Dus er komt één parochie en deze pastorie in het centrum wordt dan ook de centrale plaats voor vergaderingen of andere bijeenkomsten." 

GEMEENTE GLABBEEK

Meest gelezen