Sint in de Piste

Droevig nieuws voor kindjes vanuit Sint-Niklaas: grootse Sinterklaasshow geannuleerd door corona

'Sint in de Piste' is geannuleerd. Dé Sinterklaasshow van het jaar is een van de grootste circusfestivals in Europa en moet dit jaar verstek geven door het coronavirus. De organisatie ziet niet hoe zij het veilig kan houden, en bovenal gezond, voor alle medewerkers en het publiek. "Een kleinere versie is niet hetzelfde", zegt organisator Marc Boon.

Het is al te lezen als je de website van 'Sint in de Piste' opent. Een melding die je waarschuwt dat dé Sinterklaasshow van het jaar is afgelast. De show is een groot evenement dat klassiek circus combineert met een live orkest, een ballet en verschillende wereldartiesten. Bovenal zijn de grote kindervriend Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten paraat om kindjes gelukkig te maken. Maar in tijden van corona is het niet haalbaar om zo'n grote show te organiseren. "Het lukt niet, er zal dit jaar niets te zien zijn", zegt Marc Boon van de organisatie.

Het is niet haalbaar om deze Sinterklaasshow veilig en gezond te houden voor iedereen
Organisator 'Sint in de Piste', Marc Boon

De organisatie ziet niet hoe de editie dit jaar veilig zou kunnen verlopen. De show trekt ieder jaar 30.000 bezoekers aan: "Naast het publiek hebben we ook een grote ploeg van medewerkers. Onze artiesten komen ook uit alle hoeken van de wereld", legt Marc Boon uit. "We zijn geen uitzondering op alle grote evenementen en moeten inzien dat het niet haalbaar is om het volledig veilig te houden. Er is geen alternatief voor dit jaar", zegt Boon.

Wereldacts

"Het vraagt een enorme infrastructuur om onze wereldacts op het podium te krijgen", legt Boon uit. "Het kost ook veel geld. Maar het is nog moeilijker om dan ook nog te proberen om veel mensen tegelijk toe te laten op een veilige manier. En live streamen zien we niet zitten." De organisatie wil vooral geen afgezwakte versie van de show: "We willen altijd de ultieme beleving aanbieden aan ons publiek. Met wereldacts, een circusorkest, Plaza Sinterklaas en een kermis. Als we dat allemaal moeten gaan minderen, dan strookt dat niet meer met wat we willen geven aan de mensen."

Een jaartje uitstel, maar volgend jaar gaan we weer stralen
Organisator 'Sint in de Piste', Marc Boon

Uitstel tot 2021

Corona is begonnen in maart en de organisatie kon de nattigheid al wat voelen aankomen. "We zijn altijd realistisch geweest, maar afgelopen zomer waren we wel nog hoopvol dat met de nodige maatregelen de show nog kon doorgaan. Maar volgende maand zou de ticketverkoop moeten starten en binnen 2 maanden zou de show moeten plaats hebben. Het is niet meer realistisch", zegt Boon. "Nu hebben we deze beslissing genomen en gelukkig zijn de gemaakte kosten niet al te dramatisch. Liever een jaartje de kast in. Volgend jaar vliegen we er dan weer in met de volle energie."

De data voor 2021 zijn al gekend, de show 'Sint in de Piste' zal plaatsvinden gedurende 2 weekends in november 2021. 

Meest gelezen