SCIENCE PHOTO LIBRARY

Extra politiecontroles op veiligheidsgordel, kinderzitjes en helm: "Nog te vaak wordt er nonchalant mee omgegaan"

In de provincie Antwerpen zal de politie deze week extra controleren of mensen een veiligheidsgordel dragen in de auto, en een helm op de motor of speedpedelec. Ook wordt gekeken of kinderen correct zijn vastgeklikt in de auto. De politie gaat sensibiliseren maar zal ook boetes uitschrijven. 

Uit recent onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) blijkt dat maar één op de vijf kinderen op een juiste manier is vastgeklikt in de auto. De VSV hield de hele maand augustus al een campagne over kinderzitjes. Aansluitend is er nu een grootschalige politie-actie in de provincie Antwerpen rond alle vormen van bescherming in de auto, op de moto en op de fiets. 

Het is een mentaliteit die jammer genoeg soms dramatische gevolgen heeft

Concreet gaat de politie extra controleren op:

  • Veiligheidsgordel
  • Kinderzitjes
  • Helm voor motorfietsen en speedpedelecs
  • Beschermende motorkleding

Mentaliteitswijziging

“Het is maar een kleintje om altijd de gordel of helm aan te hebben of om kinderen op de juiste manier in de auto te laten plaatsnemen", zegt Jean-Claude Gunst van de Federale Politie Antwerpen, die de politieacties provinciaal coördineert. "Nog te vaak wordt er te nonchalant mee omgegaan en tegen gezondigd. Het is een mentaliteit die jammer genoeg soms dramatische gevolgen heeft. Maar mentaliteiten kunnen omgeturnd worden.”

Ook boetes

Er zullen extra controles gebeuren in de provincie Antwerpen van 7 tot 11 september. In totaal werken zo'n 20 politiezones in de provincie Antwerpen mee aan de actie. De politie gaat vooral sensibiliseren maar er zullen ook boetes uitgeschreven worden. 

Meest gelezen