Hasselt kermis gaat door in aangepaste vorm: "Vijf blokken met attracties, mensen moeten reserveren"

Omwille van de coronacrisis wordt de kermis in Hasselt eind september opgesplitst in 5 zones, daar kunnen telkens 400 mensen 2 uur lang binnen. Bezoekers moeten op voorhand reserveren.

De kermis in Hasselt kan doorgaan, maar in een aparte vorm, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Alle kramen zullen er staan, maar op vijf kleinere kermissen naast elkaar. Mensen mogen daar 2 uur lang vertoeven, ze zullen zich daar op voorhand voor moeten registeren. Maar daardoor kunnen we dus 5 keer 200 mensen tegelijkertijd laten genieten van de kermis.”  Het vuurwerk is geannuleerd.

We hopen dat er volk komt

Foorkramer Eugène Vanlingen

“We zorgen er ook voor dat er in alle 5 de kermisblokken een frietkraam, een paardenmolen en een spectaculairdere attractie, enz …  staat”, benadrukt de burgemeester. Eugène Vanlingen, de voorzitter van de Limburgse foorkramers is opgelucht dat Hasselt kermis kan doorgaan. “Het is de enige grote kermis die wij hier hebben. We hopen dat er volk komt! Het zal in het begin misschien wat moeilijk zijn, maar ik denk dat de bezoekers wel snel de weg zullen vinden.” 

Veilige kermis

“Na elk tijdsblok van 2 uur wordt er opgeruimd en schoongemaakt”, gaat de burgemeester verder. “Het voordeel van het online-registreren is ook dat we van iedereen de gegevens hebben. Dat kan handig zijn voor de contacttracing achteraf, als dat nodig zou zijn.” 

Snel een frietje

Wie alleen smoutebollen en frietjes wil komen halen, zal zijn bestelling telefonisch kunnen doorgeven en afhalen aan het Kolonel Dusartplein. Daar wordt een aparte strook voor voorzien. 

De kermis staat van 19 tot en met 27 september in Hasselt. Een normale editie lokt zo'n 100.000 bezoekers. Dit jaar hoop de stad op 6.000 tot 8.000 bezoekers per dag.  Reserveren kan vanaf eind deze week op de website www.hasselt.be/kermis.

Meest gelezen