Hasselt plaatst drijfvuilvangers aan de Demer: "We willen een voorbeeldrol vervullen"

De Stad Hasselt gaat twee permanente drijfvuilvangers plaatsen aan de Demer in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. “Als provinciehoofdstad willen we onze verantwoordelijkheid nemen en een voorbeeldrol vervullen”, stelt Laurence Libert, schepen van Propere Stad.

In juni 2019 werd een tijdelijke drijfvuilvanger gezet op de Demer ter hoogte van de Robbemolen in Kuringen. “Het resultaat was helaas indrukwekkend: in één enkele maand verzamelden we al 46 kilogram afval”, vertelt Libert. “In maart 2020 keurde de gemeenteraad de plaatsing van de drijfvuilvangers in de Demer op het grondgebied van Hasselt goed. In samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij wordt de daad nu bij het woord gevoegd.”

Herkenrodeabdij en Japanse Tuin

Beide drijfvuilvangers krijgen een plaatsje op de Demer: de ene nabij de watermolen van de Herkenrodeabdij en de andere aan de Japanse Tuin. “Deze locaties werden samen met de Vlaamse Milieumaatschappij bepaald”, vervolgt de schepen. “Ze lenen zich optimaal om drijfvuil te verzamelen en het verzamelde afval is er makkelijk op te vissen en af te voeren. De Stad Hasselt zal instaan voor de verwerking van het verzamelde vuil en de gedetailleerd inventarisatie van de soorten afval. Daarnaast zullen we ook een educatief pakket rond drijfvuilvangers uitwerken op Hasseltse scholen.”

Volgens Libert toont de samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij een gezamenlijk engagement aan tussen het lokale en het regionale bestuursniveau. “Afval dat in onze rivieren, beken en kanalen terechtkomt, stroomt uiteindelijk naar de zee. Als bestuur willen niet enkel nadrukkelijk de aandacht vestigen op deze problematiek, maar er ook effectief iets aan doen.”

Meest gelezen