Pexels

Maldegem start financieel adoptiesysteem voor kansarme scholieren: "300 euro per jaar"

Maldegem lanceert het project 'AanZet in Maldegem', een financieel adoptiesysteem waarbij je 300 euro kan schenken om een jongere in armoede te helpen.  In de gemeente wonen naar schatting 300 kinderen in armoede. Het initiatief moet hen dat financieel duwtje in de rug geven om naar school te kunnen blijven gaan.

De Maldegemnaar wordt met het project 'AanZet in Maldegem' gevraagd om een jongere financieel te 'adopteren'. De gemeente wil kinderen tot 16 jaar een budget geven voor schoolkosten -en maaltijden, kledij en andere kosten die nodig zijn voor hun ontwikkeling. "Ik was er van geschrokken toen het OCMW liet weten dat wij een 300-tal arme jongeren in onze gemeente hebben. We gaan met dit plan proberen hen te helpen", zegt burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld).

Soort Foster Parents Plan

Het systeem is geïnspireerd op dat van Foster Parents Plan. Daarmee kan je een kind in de derde wereld financieel adopteren. In Maldegem kan je 300 euro schenken om een kind een jaar lang te steunen om naar school te gaan. Je hoeft niet van Maldegem te zijn om aan te sluiten, en ook bedrijven kunnen een duit in het zakje doen. "Het geld wordt gebruikt voor schoolgeld, kledij en dergelijke. Iedere 6 maanden krijgen de 'adoptieouders' een brief waarin staat wat er met het geld tot dan toe is gebeurd voor dat specifieke kind." Het verschil met Foster Parents Plan is wel dat de kinderen anoniem blijven.

Het gaat om minder dan 1 euro per dag voor een jaar. Zo tover je een glimlach op het gezicht van een kansarm kind
Burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld) van Maldegem

"We hadden dit geld ook zelf vanuit de gemeente kunnen halen", zegt de burgemeester. "Maar we willen hiermee extra aandacht geven aan  kinderarmoede. Het project kan ook verbindend werken." 

Inwoners, bedrijven, verenigingen en serviceclubs kunnen in totaal 300 jongeren elk een gift geven van 300 euro per jaar via deze website.

Meest gelezen