Videospeler inladen...

Isabel Albers over verjaring zaak-Fortis: "Grote financiële onderzoeken leiden in dit land zelden tot resultaat"

Isabel Albers, algemeen hoofdredacteur van De Tijd, begrijpt niet dat de verjaring van de zaak-Fortis zo weinig media-aandacht heeft gekregen. Zij is verontwaardigd en stelt zich vragen bij de werking van justitie. "Een uitleg? Justitie is verstrikt geraakt in haar eigen organisatie", vertelde ze in "De Afspraak".

20 seconden in "Het Journaal" vorige vrijdag. Meer aandacht kreeg het feit dat de voormalige topmannen van Fortis niet vervolgd zullen worden niet. Nochtans was de zaak bijna 12 jaar geleden groot nieuws. 7 ex-bestuurders van de Fortis-groep en Fortisbank werden in verdenking gesteld omdat zij in 2007 en 2008 de beleggers onvoldoende zouden hebben geïnformeerd. Duizenden mensen verloren geld, maar een rechtszaak komt er niet.

"De media-aandacht had wat meer mogen zijn. Dit is een van de grootste financiële zaken in België van de laatste 25 jaar", vertelt Isabel Albers. "Maurice Lippens, Jean-Paul Votron en co werden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op de wet rond financieel toezicht. Maar het is niet bewezen. We zullen nooit weten of ze strafrechtelijke feiten gepleegd hebben."

Toch gaat de verontwaardiging van Isabel Albers niet zozeer over wat er destijds gebeurd is. "Het gaat vooral over het falen van justitie. Na 12 jaar is deze zaak niet eens voorbij de raadkamer geraakt. En dit is geen alleenstaand geval. Grote financiële onderzoeken in dit land leiden heel zelden tot een resultaat."

"Neem bijvoorbeeld Lernout & Hauspie. Die feiten dateren van 2000-2001 en onlangs las ik een bericht dat de burgerlijke afhandeling uitgesteld was door de coronacrisis. Dat is 20 jaar na datum."

"De grootste schade is in deze zaak voor het Belgische gerecht zelf"

Hoe kan dat? Heeft Albers een uitleg voor dit juridische falen? "Er zijn veel vertragingsmanoeuvres mogelijk en justitie raakt ook verstrikt in haar eigen organisatie. Men is die financiële onderzoeken op de duur niet meer meester."

"Er zijn in deze zaak veel gedupeerden. Natuurlijk de beleggers, maar ook de Belgische economie. We zijn onze grootste Belgische bank kwijt aan de Fransen. En ook de politiek heeft schade geleden. Premier Yves Leterme (CD&V) heeft destijds ontslag genomen, maar waarom eigenlijk? Als je dit ziet? Het zal voor hem ook wel wrang zijn. Je kan veel zeggen over hoe de politiek toen de financiële crisis heeft aangepakt, maar ze lagen niet aan de oorsprong."

Maar de grootste schade in deze zaak heeft volgens Albers het Belgische gerecht zelf geleden. "Als je in een democratische rechtsstaat niet meer binnen een redelijke termijn recht kan spreken, dan moet je je toch vragen stellen."

Als je in een democratische rechtsstaat niet meer binnen een redelijke termijn recht kan spreken, dan moet je je toch vragen stellen

"In 470 dagen regeringsonderhandelingen heb ik nauwelijks iets gehoord over justitie"

"De vraag wie er verantwoordelijk is, is niet makkelijk te beantwoorden", zegt Albers. "Veel ministers hebben hun tanden al stukgebeten op de werking van het gerecht. Het gaat over middelen, maar dat is niet alleen de oorzaak. Je moet het gerecht ook eenvoudiger maken. Durf eens iets te seponeren."

"En er is ook de organisatie. Ik durf het te vergelijken met een ziekenhuis. Daar waren artsen er ook lange tijd van overtuigd dat de beste arts het ziekenhuis moest leiden omdat alleen een arts hun medisch handelen kon beoordelen. Maar nu hebben ze ingezien dat een ziekenhuis ook een manager nodig heeft. Zo ver zijn ze bij justitie nog niet."

Wat nu? "In die 470 dagen van regeringsonderhandelingen heb ik nauwelijks gehoord "we moeten iets doen aan justitie". Ik zou zeggen, maak daar ook maar een 10-jarenwerf van. Het is een fundament van de democratie."

"Ik wil toch met een beetje optimisme eindigen. 10 of 15 jaar geleden schreven we op dezelfde manier over de fiscus. Ook op die werf liep alles mis. Die kolos is ondertussen toch ook de 21e eeuw binnengetreden. Daar is een langetermijnproject opgezet. Dat heeft justitie ook nodig."

10 of 15 jaar geleden schreven we op dezelfde manier over de fiscus. Ook op die werf liep alles mis. Die kolos is ondertussen toch ook de 21e eeuw binnengetreden.

Meest gelezen