Apetrotse cabaretier Karel Declercq volgt de Tour van zoon Tim Declercq op de voet: "Wielrennen blijft een gevaarlijke sport"

Het is rustdag in de Ronde van Frankrijk. Dat betekent dat het druk wordt in het WhatsAppgroepje van het Izegemse gezin Declercq. Dat groepje bestaat uit 2 renners, "tractor" Tim Declercq en "springveer" Benjamin Declercq, en hun vader cabaretier Karel Declercq.

"Ik wist niet wat ik zag gisteren", zegt Karel Declercq. Hij heeft het natuurlijk over het moment dat zijn zoon Tim in de aanval ging. "Dat is niet zijn normale rol." De renner van 1 meter 92 dient normaal de kopman van de ploeg. Voor die rol kreeg hij in 2018  en vorig jaar "De Kristallen Zweetdruppel", de onderscheiding voor beste helper van het peloton. Hij werd om dezelfde reden door een Argentijnse collega van Michel Wuyts "El tractor" genoemd. Want dat is wat Declercq doet: het tempo zo strak houden, met de neus in de wind, zodat zijn kopman dat als vertrekpunt kan nemen voor een ontsnapping of een sprint. In dat verband zijn het spannende tijden voor de renner, want misschien krijgt hij wel een nieuwe rol. In de ploeg van Patrick Lefevere heeft het geen zin meer dat hij rijdt voor groene trui Sam Bennet en voor gele trui Julian Alaphilippe, want zijn 2 collega's zijn die truien kwijtgespeeld. Misschien mag Tim Declercq dus wel voor zichzelf rijden.

Het voor- en nadeel van corona

De Ronde van Frankrijk van 2020 zal natuurlijk bekend blijven als de coronatour. Elke renner wordt vandaag getest. "Dat maakt het leven onderweg zeker niet makkelijker", zegt papa Karel. "Maar er zijn ook voordelen aan deze speciale Tour voor Tim. De geboorte van zijn dochter viel normaal tijdens het begin van de Ronde van Frankrijk en dus kon hij niet deelnemen. Omdat de Tour door de coronacrisis uitgesteld is, heeft hij de geboorte kunnen meemaken én kan hij aan de Ronde van Frankrijk deelnemen. Het beste van 2 werelden dus." 

Gerommel in de darmen

Karel Declercq helpt zijn zoon met het bijhouden van diens website en volgt de koers op de voet. Hij herinnert zich nog als gisteren dat hij vorig jaar in Lourdes was en daar op Twitter las: "Tim Declercq en difficultés". Karel lacht nog met hoe ze dat toen noemden: "intestinale problemen". "Gerommel in de darmen, een buikgriep dus. Hij moest uit de koers stappen en dat was zeer jammer. Hopelijk kan hij dit jaar toch de Ronde uitrijden."

Het thuisfront

"Een opa die naar de koers kijkt op tv, dat is iets heel anders dan een neutrale toeschouwer die de wedstrijden volgt. Natuurlijk zijn we grote voorstanders van zoveel mogelijk aandacht voor veiligheid in de koers en kijken we met een bang hart naar de afdalingen. Het is een gevaarlijke sport. Soms kijken we op 2 tv's als onze beide zonen rijden, want Benjamin rijdt nu de Tour du Doubs in de Jura in Frankrijk. Benjamin is meer de springveer en Tim is dan de tractor. Ik haal daar veel inspiratie uit voor mijn cabaretprogramma "Sterren op de koersvloer".

El Tractor, go!

Tim Declercq heeft de volle steun van het thuisfront. Hij is opgegroeid in Izegem, maar woont intussen in Houthulst. Karel Declercq kan het zich levendig voorstellen: "Hij mist natuurlijk zijn vrouw Tracey en dochter Marilou. Maar er wordt veel geskypet en ik weet dan dat Tim met een gerust gemoed gaat slapen." Opa Karel en oma Karolien gaan zaterdag naar Frankrijk om de rit van Clermont-Ferrand naar Lyon mee te maken. Het spandoek ligt al klaar. Daarop staat "Go Tim Declercq El Tractor Go!"

Meest gelezen