Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

Kortrijkse buikchirurg schrijft boek over de anus: "Belgen googelen 12.000 keer per maand het woord aambeien"

De Kortrijkse buikchirurg Bart Van Geluwe heeft een boek geschreven over de anus. "Achterwerk - alles over het laatste lichamelijke taboe" heet het. "Belgen googelen 12.000 keer per maand het woord aambeien", zegt Van Geluwe. "Een boek over dit onderwerp was dus echt nodig."

Volgens dokter Van Geluwe was het absoluut noodzakelijk om een boek te schrijven over de anus. "Er bestaan bitter weinig boeken over dit onderwerp", vertelt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Er zijn wel medische boeken, maar daar hebben de mensen weinig voeling mee. Daarom gaan ze ten rade bij "dokter Google". Dat blijkt ook echt uit cijfers. In België alleen wordt de zoekterm "aambeien" 12.000 keer per maand ingegeven. Er is dus zeker interesse in het onderwerp."

Geen medisch boek

"De lezers moeten zich niet aan een medisch boek verwachten", gaat Van Geluwe voort. "Er staat wel wat medische informatie in, maar ook nog veel meer dan dat. Zo kom je alles te weten over de aambeien van Napoleon Bonaparte of over de fistel (of "pijpzweer") op het achterste van de Zonnekoning. Het boek barst van de anekdotes, met de anus als rode draad."

(Lees voort onder de foto)

Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

Aarzelen

De dokter uit Kortrijk leerde zelf veel bij tijdens het schrijven van zijn anusboek. "Elk woord dat op -len eindigt, betekent herhaaldelijk iets doen. Denk maar aan knuffelen, snuffelen of tokkelen. Als je twijfelt om ergens binnen te gaan, dan aarzel je. Je draait onbewust rondjes met je achterste. Aarzelen komt etymologisch gezien dus van woord aars. Een taboe als de aars komt eigenlijk veel voor in ons taalgebruik, ook al beseffen we dat niet."

Recepten

In het boek staan ook heel wat recepten. "Heel wat anale problemen worden veroorzaakt door onze westerse manier van eten", zegt de auteur. "We nemen veel te weinig vezels in. Bij problemen aan de anus is het belangrijk om een vezelrijk dieet te volgen. Bosbessen of vijgen zijn bijvoorbeeld erg aan te raden. Het boek bevat veel tips over producten die goed zijn voor de anale gezondheid."

Meest gelezen