Liveblog - Aantal besmettingen gestegen naar 470 nieuwe gevallen - "Reden tot bezorgdheid", reageert Erika Vlieghe

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is weer aan het stijgen. In de week van 28 augustus tot 3 september kwamen er per dag gemiddeld 470 besmettingen bij. Dat is een stijging van 9 procent in vergelijking met de week ervoor.  Infectiologe Erika Vlieghe vindt dat een reden tot bezorgdheid. In "De wereld vandaag" hamert op het belang van handen wassen, afstand bewaren en een mondmasker dragen. Herbekijk alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

StuBru-presentator Joris Brys: "Geen pretje om COVID-19 te hebben"

StuBru-presentator Joris Brys is een van de twee medewerkers van Studio Brussel die positief hebben getest op het coronavirus. Eerder getuigde Michèle  Cuvelier over het presenteren in quarantaine. Haar vriend, die ook voor Studio Brussel werkt, heeft ook een positieve test afgelegd.

Joris Brys getuigde in de avondshow van Fien Germijns op Studio Brussel over zijn besmetting met het coronavirus. "Ik hoop dat ik in dit gesprek geen hoestbui krijg. Ik ben vorige week ziek geworden, goed ziek geworden. Ik heb me laten testen en ik heb een positieve test afgelegd. Dat was even schrikken", zegt Brys.

Het gaat nu goed. "Het is geen pretje om het te hebben. Ik heb er even van afgezien thuis. Nu ik het gehad heb, kan ik tegen de mensen zeggen: pas op en word niet te los. Het is niet fijn om COVID-19 te hebben. Je wilt het echt niet hebben, dat kan ik beamen. Ik zou graag radio komen maken; maar dat mag niet", besluit Brys.

Infectiologe Erika Vlieghe: "Nieuwe stijging van aantal coronabesmettingen is reden tot bezorgdheid"

Het aantal coronabesmettingen in ons land is op een week tijd met bijna 10 procent toegenomen tot 470 nieuwe gevallen per dag. Infectiologe Erika Vlieghe toont zich in “De wereld vandaag” op Radio 1 bezorgd om die evolutie, al is ze ook niet verbaasd.

“Als je meer segmenten van de samenleving opent, zoals de afgelopen maanden gebeurd is, dan verhoog je de kans dat mensen elkaar ontmoeten en besmetten.”

Vlieghe ziet twee mogelijke verklaringen voor de toename. “Traditioneel komen er eind augustus veel mensen terug uit vakantie. Sommigen hebben wellicht een "ongewenst cadeautje" meegebracht uit een land of gebied waar er meer corona is dan bij ons. Daar komt nog bij dat de scholen intussen geopend zijn, waardoor er veel meer jongeren zijn die met elkaar in contact komen. In de klas valt het nog mee, want daar houdt iedereen voldoende afstand en draagt iedereen een masker. Maar op de speelplaats troepen veel jongeren samen en worden de veiligheidsmaatregelen niet al te nauw genomen.”

Vlieghe grijpt de cijfers aan om nog eens te hameren op het belang van handen wassen, afstand bewaren en een mondmasker dragen op plaatsen waar er veel mensen bij elkaar zijn.

De dagelijkse coronacijfers

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is weer aan het stijgen. In de week van 28 augustus tot 3 september kwamen er per dag gemiddeld 470 besmettingen bij. Dat is een stijging van 9 procent in vergelijking met de week ervoor. Er zijn nu alles samen bijna 88.400 mensen in ons land besmet met het coronavirus.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg van 15 naar 17 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Het gemiddeld aantal overlijdens daalt licht, er sterven nu elke dag 3 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Videospeler inladen...

Sinds juli meer dan 1.500 boetes in Brussel voor niet dragen van het mondmasker

De lokale Brusselse politie heeft sinds 1 juli in totaal 1.537 gerechtelijke processen-verbaal uitgeschreven voor het niet dragen van een mondmasker. Dat cijfer gaf de Brusselse burgemeester Philippe Close maandagavond mee op de gemeenteraad van de stad Brussel.

Het dragen van een mondmasker werd omwille van de uitbraak van een tweede golf geleidelijk aan op meer plaatsen verplicht en sinds 12 augustus zelfs in het volledige Brussels gewest. In de Brusselse voetgangerszone en de Nieuwstraat was het eerder al verplicht sinds 27 juli.

Nederland versoepelt reisadvies voor provincie Antwerpen, niet voor stad Antwerpen

Nederland heeft het reisadvies voor de provincie Antwerpen aangepast van code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel. Dat betekent dat het niet meer nodig is om in quarantaine te gaan wanneer je naar Nederland trekt. Voor de negen districten in de stad Antwerpen blijft echter de kleurcode oranje gehandhaafd, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het is niet meer nodig om na een verblijf in de provincie Antwerpen, met uitzondering van de stad Antwerpen, in Nederland in quarantaine te gaan. Omgekeerd worden personen die terugkeren uit de Nederlandse provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Limburg door onze overheid geadviseerd zich preventief te laten testen en 14 dagen in België in zelfquarantaine te gaan, maar dat is niet verplicht.

Eind juli was het Nederlandse reisadvies voor de provincie Antwerpen bijgesteld naar oranje omdat het aantal coronabesmettingen er fors was gestegen.

Europese Commissie verwacht eerste vaccins in december

De Europese Commissie verwacht dat de lidstaten tegen het einde van het jaar over de eerste dosissen van een coronavaccin zullen beschikken. Dat heeft een topfunctionaris maandag laten verstaan in het Europees Parlement.

"Misschien al in november, laat ons zeggen december, tegen het einde van het jaar zullen we de eerste dosissen beginnen hebben", meldde vice-directeur-generaal Sandra Gallina van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid maandag in de bevoegde parlementscommissie.

Gallina acht het mogelijk dat er tegen medio april op massale schaal vaccins beschikbaar zullen zijn. Die worden dan pro rata over de lidstaten verdeeld.

Meer dan half miljoen besmettingen met coronavirus in Spanje

Spanje heeft in totaal meer dan een half miljoen bevestigde besmettingen van het coronavirus geregistreerd. Dat blijkt maandag uit een update van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid.

Sinds het begin van de coronapandemie raakten 525.549 mensen in Spanje besmet met het coronavirus. Reeds 29.516 personen zijn in het land met 47 miljoen inwoners overleden aan COVID-19. Spanje is dan ook een van de zwaarst getroffen landen in Europa.

Nog volgens de update van het Spaanse ministerie zou Europa al 4.174.837 coronabesmettingen tellen.

Meer dan 200 kleuters kunnen niet meer naar school in Elsene

In de Brusselse gemeente Elsene kunnen 210 kleuters van twee kleuterscholen niet meer naar school omdat twee buitenschoolse animatoren positief getest hebben op het coronavirus. Dat meldt RTBF op zijn website.

De twee animatoren verzorgden de kinderopvang en het middagtoezicht. Het gaat om kinderen jonger dan 6 jaar die in contact kwamen met de animatoren en waarbij de fysieke afstand niet kon worden bewaard. De ouders van de betrokken kinderen werden zondag allemaal gebeld.

De ouders van de andere kinderen zijn op de hoogte gebracht via een brief. De scholen zijn nog steeds open en de kinderen die geen contact hadden met de twee animatoren, kunnen gewoon naar school.

Kermissen in Sint-Katelijne-Waver en Hasselt gaan toch door

Sint-Katelijne-Waver organiseert dan toch de jaarlijkse kermissen. Deze werden eerder uitgesteld door de verstrengde coronamaatregelen. "We vinden het belangrijk dat de foorkramers toch de kans krijgen om op de kermissen te komen staan", verklaart schepen van Evenementen, Eric Janssens (CD&V).  Eind september en in oktober zullen er daarom nog vier kermissen plaatsvinden.

Omwille van de coronacrisis wordt de kermis in Hasselt eind september opgesplitst in 5 zones, daar kunnen telkens 400 mensen 2 uur lang binnen. Bezoekers moeten op voorhand reserveren.

Lees de volledige artikels hier:

Twee personeelsleden testen positief in gevangenis Vorst

In de gevangenis van Vorst hebben sinds woensdag twee personeelsleden positief getest op het coronavirus. Dat meldt het Gevangeniswezen.

De eerste besmetting dateert van woensdag, de tweede van afgelopen vrijdag. Naar aanleiding hiervan werd een 10-tal gedetineerden in quarantaine geplaatst en ondergingen zij al een coronatest. Ook 22 personeelsleden zijn in quarantaine geplaatst.

Ondertussen wordt getracht om de dagelijkse activiteiten verder te zetten. "Het gevangeniswezen heeft begrip voor de ongerustheid zowel bij het personeel en gedetineerden. Men wacht de resultaten van de testen verder af."

StuBru deelt quarantaine-leven van presentatoren online

Nu het hele Studio Brussel-team deze week thuiswerkt omdat enkele collega’s met het coronavirus besmet zijn, gunt de zender de luisteraars online een inkijk in hoe dat eraan toegaat.

Michèle Cuvelier, die het ochtendblok presenteert vanuit haar huis in Schaarbeek, koos er heel bewust voor om met haar luisteraars te delen dat haar lief, ook een Studio Brussel-medewerker, positief getest heeft op het coronavirus. “Ik deel normaal niet vaak persoonlijke dingen, dus ik heb er lang over nagedacht”, zegt Cuvelier. “Maar het is zo’n belangrijk element in hoe ik mij nu voel, het zou raar zijn mocht ik dat niet benoemen. En ik denk dat het heel herkenbaar kan zijn voor iedereen die zo’n quarantaine thuis al meegemaakt heeft.”

Op Instagram (zie post hieronder) schreef Cuvelier dat ze “een miljoen keer gestorven is van de stress” tijdens haar uitzending. “Die radiotafel is helemaal anders opgebouwd dan hoe ik het gewoon ben in de studio. Het was dus bij momenten wel knullige radio, maar tegelijk was het ook eerlijk en direct. En de luisteraars hebben daar heel lief op gereageerd.”

Cuvelier zelf bekijkt het nu dag per dag. “Mijn eerste test was negatief, maar ik zou de komende dagen nog symptomen kunnen ontwikkelen. Ik ben mij dus hyperbewust van mijn eigen lichaam. Maar mocht ik toch ziek worden, dan is de luisteraar nu al voorbereid.” 

Het Leuvense kotleven in coronatijden

Leuven heeft samen met de politie, studenteverenigingen, hogescholen en universiteit in de stad een kader uitgewerkt om de terugkeer van de studenten coronaveilig te laten verlopen. Zo werd er een activiteitenmatrix opgesteld, die duidelijk maakt aan studentenverenigingen welke activiteiten kunnen plaatsvinden en in welke vorm. Dopen en cantussen kunnen voorlopig niet. 

Lees hier het volledige artikel:

Proclamatie op de Grote Markt in Brussel

De studenten van de Vrije Universiteit Brussel ontvangen hun diploma dit jaar niet in een aula maar wel op de Grote Markt in Brussel. Eind van de maand, op 28 september, worden ze samen met hun collega's van de Franstalige ULB in het hartje van de stad gevierd.

Een normaal afstudeermoment zit er door de coronacrisis niet in, maar op die manier willen de universiteiten de studenten toch een mooi afscheid geven. Om alles coronaproof te laten verlopen gelden er wel enkele regels. Zo wordt er met groepen van maximaal 200 studenten gewerkt en mogen ze twee mensen uit hun bubbel meenemen.

Marokkaanse grootstad Casablanca in lockdown

Ruim drie miljoen inwoners van de Marrokaanse stad Casablanca moeten voor onbepaalde tijd grotendeels thuis blijven. De komende twee weken is ook een avondklok van kracht. Alle routes naar andere grote Marokkaanse steden zijn sinds maandagmiddag afgesloten. Alleen essentiële reizen zijn nog toegestaan. De scholen, die normaal gezien maandag opnieuw zouden openen, blijven voorlopig ook dicht.

Het coronavirus is de afgelopen weken flink opgewakkerd in Marokko. Zondag werden 2.234 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is een dagrecord. Ruim vier op de tien Marokkaanse gevallen werden in Casablanca geregistreerd. Sinds het begin van de pandemie zijn meer dan 70.000 besmettingen vastgesteld in Marokko.

Drie weken geleden werden al strengere regels ingevoerd in de havenstad. Zo werden stranden afgesloten en werden de openingstijden van winkels ingekort. “We riskeren te worden overweldigd door het virus”, beargumenteert de minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb de nieuwe maatregelen. De lokale epidemiologen maken zich ongerust over de capaciteit in de ziekenhuizen.

Cursus volwassenenonderwijs gemist? Je kan je dit schooljaar opnieuw én gratis inschrijven

In het voorjaar kreeg het Radio 2-programma "De inspecteur" veel klachten van boze luisteraars die hun cursus in het volwassenenonderwijs in het water zagen vallen door de coronamaatregelen. Ze wilden hun geld terug of een compensatie, maar dat kon niet. De Vlaamse overheid heeft intussen beslist dat heel wat cursisten dit schooljaar dezelfde cursus gratis opnieuw kunnen volgen.

Wie komt in aanmerking? Ontdek het hier:

Facebookgroep "Er is nog leven in de woonzorgcentra" lokt surfers en verhalen

Medewerkers van woonzorgcentrum Nottebohm in Antwerpen hebben een Facebookgroep opgericht om positieve verhalen te delen over woonzorgcentra. Ze vinden dat er tijdens de coronacrisis te vaak de nadruk wordt gelegd op wat er misloopt in woonzorgcentra. Op enkele dagen tijd telt de groep al meer dan 1.500 leden. Er komen verhalen uit heel Vlaanderen binnen. 

Lees het hele verhaal hier:

Diploma-uitreiking studenten VUB en ULB vindt op de Grote Markt plaats

De studenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Université Libre de Bruxelles (ULB) ontvangen hun diploma dit jaar op een unieke locatie. De stad Brussel stelt in de week van 28 september de Grote Markt ter beschikking van de zusteruniversiteiten.

Een normaal afstudeermoment zit er dit jaar door corona helaas niet in voor de studenten van de ULB en de VUB. De aangepaste ceremonies verlopen telkens in een groep van maximaal 200 studenten, en in openlucht. Voor de VUB is dat goed voor in totaal 10 verschillende ceremonies voor een totaal van 1.700 studenten, voor de ULB zijn dit 18 ceremonies met een totaal van 3.000 studenten.

Iedere afstuderende mag tot twee andere gasten uit zijn of haar bubbel meenemen naar de diploma-uitreiking. Voor hen worden er volgens de afstandsregels staan- en zitplaatsen ingericht op de Grote Markt. Een mondmasker dragen is verplicht. Een receptie zal er dit jaar niet zijn.

Meest gelezen