Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Londense rechtbank herneemt zittingen in zaak-Assange

In Groot-Brittannië is een Londense rechtbank opnieuw van start gegaan met de zittingen in de uitleveringszaak rond WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Assange legde opnieuw zijn bezwaren voor tegen een uitlevering aan de Verenigde Staten. 

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft in juni nieuwe elementen voorgelegd in de zaak. De Verenigde Staten willen de 48-jarige Assange onder meer vervolgen voor de publicatie van geheim materiaal over de oorlogen in Afghanistan en Irak op de klokkenluiderssite WikiLeaks. Daardoor zouden volgens Washington vooral Amerikaanse informanten gevaar gelopen hebben.

Als Assange, die nog steeds alles ontkent, voor alle aantijgingen veroordeeld zou worden, kan hij tot 175 jaar gevangenisstraf oplopen.

Assange verschool zich in 2012 in de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar verdachten de autoriteiten hem van seksueel misbruik. De oprichter van WikiLeaks zat uiteindelijk zeven jaar in de diplomatieke post, tot de regering van Ecuador hem de deur wees. Hij belandde vervolgens in een Britse cel omdat hij naar de ambassade was gevlucht terwijl hij voorwaardelijk vrij was. Uit vrees dat de Australiër weer de benen zou nemen, weigerde de Britse rechter eerder dit jaar Assange op borgtocht vrij te laten tijdens de behandeling van zijn uitleveringszaak.

Aan de rechtbank stonden vandaag enkele demonstranten die Assange steunen en protesteren tegen zijn mogelijke uitlevering. 

AFP or licensors
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen