Longscan van patiënten met een coronabesmetting (archieffoto)
Photonews

Longproblemen slepen nog weken na coronabesmetting aan, maar kunnen ook herstellen

Wie besmet geweest is met het coronavirus, kan nog heel lang nadien de gevolgen voelen. De eerste resultaten van een studie naar de gevolgen op langere termijn bevestigen dat, maar er is ook hoop dat het lichaam zich na verloop van tijd herstelt. Al moeten de resultaten van die studie nog bevestigd worden in uitgebreider onderzoek. 

De lang aanslepende gevolgen van Covid-19 op onze gezondheid zijn een groeiende bron van bezorgdheid. Mensen die in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, vertonen weken later nog symptomen als kortademigheid en hoesten. Maar ook mensen die een "milde" vorm van de ziekte hebben doorgemaakt, melden soms weken tot maanden na de besmettingen nog altijd problemen.

Een studie die vandaag voorgesteld worden op het European Respiratory Society International Congress beschrijft op welke manier een ernstige coronabesmetting langdurig longschade kan aanrichten. Maar er is ook hoopgevend nieuws: die schade lijkt zich na verloop van tijd wel te kunnen herstellen.

Slecht nieuws én goed nieuws

Het onderzoek volgde 86 patiënten in Oostenrijk die tussen april en juni in het ziekenhuis opgenomen werden met een ernstige Covid-19-infectie, 18 van hen lagen op de afdeling intensieve zorg. Hun gemiddelde leeftijd was 61 jaar. Meer dan 60 procent waren mannen, bijna 50 procent rookte regelmatig en 65 procent kampte met overgewicht of obesitas.

Zes weken na hun ontslag uit het ziekenhuis ondergingen de patiënten klinische onderzoeken, labotesten, CT-scans van de borstkas en echo's van het hart. Nog eens zes weken later, twaalf weken na hun ontslag dus, ondergingen ze dezelfde tests.

"Het slechte nieuws is dat mensen nog weken na hun vertrek uit het ziekenhuis longproblemen hebben", zegt onderzoeker Sabina Sahanic van University Clinic in Innsbruck. "Het goede nieuws is dat die problemen lijken te verbeteren met de tijd, wat suggereert dat longen een mechanisme hebben om zichzelf te kunnen herstellen."

De onderzoekers merkten bij enkele patiënten na zes weken ook problemen met de diastolische functie in de linkerhartkamer (het vermogen van het hart om zich te vullen met bloed, red), maar ook hier was er na twaalf weken lichte verbetering opgetreden.

Wat met gevolgen op nog langere termijn?

Volgens de onderzoekers is wel nog voorzichtigheid geboden. Het gaat om de voorlopige resultaten, want de studie is nog niet afgerond. Op 24 weken zullen de patiënten nog eens onderzocht worden, om de gevolgen op nog langere termijn te zien.

De onderzoekers konden ook niet uitsluiten dat patiënten mogelijk al longproblemen hadden nog voor hun besmetting met het coronavirus. Maar de CT-scans van de longen vertoonden wel een "typisch beeld voor Covid-19", en er traden mettertijd ook verbeteringen op in zowel de scans als de longcapaciteit.

Hoe dan ook gaat het maar om een beperkte studie met weinig deelnemers. Volgens de onderzoekers is uitgebreider onderzoek nodig met een grotere en diversere groep patiënten.

Meest gelezen