Jamal Khashoggi
AFP or licensors

Medeplichtigen aan moord Khashoggi niet langer ter dood veroordeeld

In Saudi-Arabië zijn vijf verdachten van de moord op journalist Khashoggi veroordeeld tot 20 jaar cel. Eerder hadden diezelfde vijf al de doodstraf gekregen, maar die is nu dus omgezet in 20 jaar. Drie andere krijgen lichtere straffen. Volgens de officiële versie zijn de straffen verminderd omdat de zonen van Khassogi de daders zouden vergeven hebben. Jamal Khassogi werd twee jaar geleden om het leven gebracht tijdens een bezoek aan de Saoedische ambassade in Istanboel. Hij had zich kritisch uitgelaten over het regime. Veel sporen leiden naar de omgeving van kroonprins Mohammed bin Salman. 

Volgens de officiële versie zijn de straffen verminderd omdat de zonen van Khashoggi de daders zouden vergeven hebben. Maar de weduwe doet dat in elk geval af als "nonsens." De Verenigde Naties veroordelen dan weer een vonnis zonder legitiem proces.

Jamal Khashoggi, die schreef voor de Washington Post, werd vermoord toen hij op 2 oktober 2018 het Saoedische consulaat van Istanboel binnenging. Hij wou daar documenten ophalen voor zijn huwelijk met de Turkse Hatice Cengiz, die hem buiten opwachtte. Zijn lijk is nooit gevonden.

De journalist leunde aanvankelijk bij het Saoedische bewind aan, maar stelde zich later kritisch op. Veel sporen leiden naar de omgeving van kroonprins Mohammed bin Salman. 

Meest gelezen