Aleksej Navalny
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Vergiftigde Russische oppositieleider Navalny uit kunstmatig coma gehaald

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny werd uit zijn kunstmatige coma gehaald. Dat heeft het Berlijnse ziekenhuis waar hij wordt verzorgd gemeld. Ook de kunstmatige beademing wordt "geleidelijk aan" losgekoppeld. Navalny werd vorige maand vergiftigd met het zenuwgif novitsjok tijdens een binnenlandse vlucht in Rusland.

"De patiënt werd uit zijn kunstmatig coma gehaald", dat heeft het Duitse ziekenhuis verklaard. "Hij reageert op verbale prikkels, maar het is nog te vroeg om de mogelijke langetermijneffecten van zijn ernstige vergiftiging in te schatten." Navalny ademt deels zelfstandig, de kunstmatige beademing wordt afgebouwd.

Vergiftigd in Rusland

De 44-jarige Russische oppositieleider was op 20 augustus tijdens een vlucht van Siberië naar Moskou onwel geworden, waarop hij werd opgenomen in een Russisch ziekenhuis. Later werd hij op aandringen van zijn familie overgeplaatst naar het Berlijnse ziekenhuis Charité. Navalny werd er grondig onderzocht door de Duitse artsen.

"Poging tot moord"

De Duitse regering bracht aan het licht dat Navalny werd vergiftigd in Rusland door een zenuwgif van het type novitsjok. Bondskanselier Angela Merkel sprak over een "poging tot moord" en vroeg dringend meer uitleg van de Russische regering. 

Duitsland wil ook dat Rusland nu een gerechtelijk onderzoek start. Maar Rusland ontkent alle betrokkenheid. Ze zeggen dat de "Duitse beweringen niet gebaseerd zijn op bewijzen". Toch beloven de Russen wel "volledig mee te werken" met het Duitse onderzoek. 

Navalny is de bekendste oppositiepoliticus van Rusland en criticus van de Russische president Vladimir Poetin. Hij bracht ook tal van corruptieschandalen aan het licht over machtige Russen uit de entourage van Poetin. 

De brancard die werd gebruikt om de Russische oppositieleider Navalny te vervoeren in Duitsland
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen