Foto: animoh

Onbekenden beschieten katten met loodjesgeweer in Herent en Oud-Heverlee: "Dit zijn geen verdwaalde kogels"

Zowel in Herent als in Oud-Heverlee zijn de afgelopen weken katten beschoten met een loodjesgeweer. Beide dieren overleefden de incidenten. Van de daders is nog geen spoor.

Poes Minos, van de 11-jarige Janne uit Oud-Heverlee, liep er een paar weken geleden wat lusteloos bij. Ze at amper en maakte koorts. Bij een eerste onderzoek werd niets gevonden, maar toen de symptomen na een week nog altijd niet weggingen, werd er een foto genomen. Daarop zag de dierenarts drie kogels in het lichaam van Minos zitten.

Na een zware operatie kon Minos gered worden, vertelt dierenarts Fien Anthoon: "We moesten kogels verwijderen uit het vet rond de lever, tussen de darmen en vlak bij het bekken. Minos heeft heel veel geluk gehad. Hij werd pas ziek doordat het lood van de kogels het dier aan het vergiftigen was." 

Doelbewust beschoten

"Het gebeurt niet vaak dat we dit zien. Een tijd geleden hebben we nog een zwerfkat binnengekregen die ook beschoten was, maar drie kogels in één kat is voor ons nooit gezien. Dit kan in ieder geval geen toeval zijn, drie kogels langs dezelfde zijde. Dit moet gericht geschoten geweest zijn, hier kan geen sprake zijn van verdwaalde kogels", besluit dierenarts Anthoon.

Tweede geval

Poes Kaya in Herent onderging enkele weken geleden hetzelfde lot. Eerst werd nog gedacht aan een beet door een vos, maar na een paar weken werd de kogel ontdekt. Beide eigenaars hebben alvast melding gedaan van het voorval bij de politie.

Janne (11)  is blij dat Minos het heeft overleefd
Radio 2

Meest gelezen