Gent wil schooldag verlengen om opvangproblemen en drukte tegen te gaan: "Schoolbel gaat te vroeg"

De Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) stelt voor om de schooldag pas om 18 uur 's avonds te beëindigen. Dat zou het opvangprobleem voor veel ouders oplossen. En de overbevolking op bussen en trams. Al zou een schooldag er dan ook wat anders moeten uitzien.

"Ik denk dat we twee zaken kunnen oplossen", zegt Decruynaere. "Er is het probleem van de opvang. De schoolbel gaat om half 4. Dan is de school uit, maar niet elke school voorziet opvang. Ook de woensdagnamiddag is er een probleem voor heel wat ouders die  werken. Zeker voor alleenstaande ouders is dat zo. Maar scholen geven mij het signaal dat daar geen budget voor is. Daarom zou het goed zijn de schooldag te herdenken.

Er is het probleem van de opvang. De schoolbel gaat om half 4. Dan is de school uit, maar niet elke school voorziet opvang
Gents schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen)

Voor het secundair onderwijs zou het een oplossing bieden voor de overbevolking op bussen en de trams, die daardoor ook niet ‘coronaproof’ zijn. “We hebben gehoord dat er te weinig bussen en trams zijn”, zegt Decruynaere. “Als we de schooluren aanpassen zodat we de leerlingen beter kunnen spreiden over de bussen en trams, dan zullen die niet zo vol zitten."

Schooldag XL

Het voorstel van Decruynaere voorziet in een breed pakket schoolactiviteiten tot 18 uur: “Niet alleen les, maar ook sport, leren tekenen of een muziekinstrument leren spelen. Als we een schooldag een beetje breder bekijken van 8 tot 18 uur, zou dat voor de leerlingen in het basisonderwijs een heel mooie kans zijn. En ook voor de scholen en ouders een oplossing voor die schoolbel die te vroeg gaat.”

Zo'n lange schooldag zou niet alleen bestaan uit les, maar ook uit sport, tekenen of een muziekinstrument leren spelen

Gents schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen)

Kabinetschef Carine Stevenlynck van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vond het alvast een interessant idee en wil Decruynaere uitnodigen op het kabinet om haar ideeën te komen voorleggen. "Het is wel niet alleen  een bevoegdheid voor Ben Weyts”, besluit Decruynaere. “Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) moet het mee bekijken. En de buitenschoolse opvang valt dan weer onder Welzijn, een bevoegdheid van Vlaams minister Wouter Beke.  Maar als we er allemaal onze schouders onder zetten is er veel mogelijk, ook in Brussel.”

Meest gelezen