Slechtvalk beschermt Boechoutse wijngaard: "Anders eten duiven al onze druiven op"

Op wijndomein Oud Conynsbergh in Boechout loopt vanaf vandaag een valkenier tussen de wijnranken. Houtduiven zijn dol op druiven en dat is slecht nieuws voor de wijnbouwer. "Met een slechtvalk willen we de duiven op een biologische manier bestrijden en onze oogst beschermen", zegt directeur Kris Van de Sompel op Radio 2 Antwerpen. 

"De komende drie dagen loopt er een valkenier door de wijngaarden met een slechtvalk", zegt Kris Van de Sompel, de directeur van Oud Conynsbergh op Radio 2 Antwerpen. "Er zitten bij ons in de buurt heel veel houtduiven die dol zijn op blauwe druiven. Vooral onze pinot noir is gegeerd. Vorig jaar was de volledige oogst van dat druivenras opgegeten door de duiven. Uiteraard wil je vermijden dat een heel jaar werk voor niets is. We werken in onze wijngaarden biologisch en biodynamisch. Daarom kiezen we nu voor een natuurlijke vijand: een slechtvalk die de duiven vangt.  We hopen zo de duivenpopulatie te verkleinen en de schade aan de druiven te beperken."

Duiven hebben vorig jaar al onze druiven van pinot noir opgegeten

Kris Van de Sompel

Wespen vernielen hele wijngaard

Naast houtduiven zijn er nog natuurlijke vijanden voor de Boechouste wijnranken. "Wespen hebben deze zomer de volledige oogst vernield van onze cabernet dorsa en acolon. Dat zijn blauwe rassen die wat vroeger rijpen dan pinot noir. Vanuit onze filosofie zullen we bij Oud Conynsbergh nooit zware pesticiden of insecticiden spuiten. Voor volgend jaar gaan we nadenken over een natuurvriendelijke oplossing. Gewone wespenvallen zullen niet volstaan", zegt Van de Sompel.

Eind deze maand start Oud Conynsbergh met de oogst. Hoe zal die eruit zien? "Door de wespen en duiven hebben we iets minder volume dan gehoopt. Maar de kwaliteit van de druiven belooft veel goeds", besluit Van de Sompel op Radio 2.

Meest gelezen