Oppositiekopstuk Maria Kolesnikova
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Spanningen in Wit-Rusland: 633 demonstranten opgepakt onder wie oppositiekopstuk Maria Kolesnikova

In Wit-Rusland werd oppositiekopstuk Maria Kolesnikova in het centrum van Minsk door onbekenden opgepakt en weggevoerd in een minibus. Dat hebben ooggetuigen gemeld. De politie heeft gisteren ook 633 demonstranten opgepakt bij protesten in het hele land tegen de herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. De protesten zijn al een maand aan de gang. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk eisen de onmiddellijke vrijlating van Maria Kolesnikova.

Oppositiekopstuk Maria Kolesnikova zou vlak bij het Nationaal Kunstmuseum in de hoofdstad Minsk opgepakt zijn door onbekende mannen. Dat heeft Anton Rodnenkov, een woordvoerder van de oppositie, gezegd. Kolesnikova was alleen in het stadscentrum voor zaken. Ze zou haar telefoon niet meer beantwoorden sinds het incident.

De politie in Minsk onderzoekt of oppositieleidster Kolesnikova ontvoerd zou zijn. "We hebben haar alleszins niet aangehouden", dat heeft de politie zelf gemeld. Maar volgens VRT-journalist gespecialiseerd in Oost-Europa Marijn Trio lijkt dat niet helemaal te kloppen. “De politie ontkent dat zij Kolesnikova gearresteerd hebben, maar het lijkt er toch sterk op dat het de mannen van de Wit-Russische politie of geheime dienst waren”, dat duidt Trio. “Zij reden de voorbije weken rond in busjes zonder nummerplaten, droegen geen uniform of insignes en hadden bivakmutsen op omdat ze bang zijn herkend te worden.”

Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland vragen de Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko om opheldering over de verblijfplaats van de Wit-Russische oppositieleidster Maria Kolesnikova. Ze eisen haar onmiddellijke vrijlating als ze door de autoriteiten wordt vastgehouden.

Uren na de verdwijning van de 37-jarige oppositieleidster Maria Kolesnikova blijft er onduidelijkheid bestaan over haar verblijfplaats.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Een van de laatste vrije oppositieleiders

Maria Kolesnikova is een van de laatste oppositieleiders die nog op vrije voeten was.  “Er wordt in Wit-Rusland al een maand lang massaal betoogd tegen president Loekasjenko. Die zou gefraudeerd hebben bij de presidentsverkiezingen begin augustus”, zegt Trio.

“Sindsdien probeert het regime van Loekasjenko de oppositie te onthoofden: zijn uitdager bij de verkiezingen Svetlana Tichanovskaja is onder zware druk gezet en naar Litouwen gevlucht. Andere activisten vluchtten naar Polen en nog anderen zitten in Wit-Rusland vast in de gevangenis. Kolesnikova was dus een van de laatste gezichten van de oppositie die nog niet was aangepakt. Ze was gisteren nog op een massademonstratie in Minsk.” 

(Lees verder onder foto)

Protest
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

633 demonstranten opgepakt

Gisteren zijn er in Minsk alleen al meer dan 100.000 Wit-Russen op straat gekomen om te protesteren tegen de herverkiezing van Loekasjenko. De politie heeft bij deze protesten volgens de autoriteiten 633 mensen opgepakt. Van deze arrestanten blijven er volgens het ministerie 363 in voorlopige hechtenis tot rechtbanken zich over hun dossiers buigen.

Ooggetuigen zeggen dat de politie op sommige plaatsen stevig te keer ging tegen de vreedzame demonstranten. Het gaat om het grootste aantal arrestaties sinds het eerste protest tegen de herverkiezing van Loekasjenko op 9 augustus.  

Protest
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Oppositiekopstuk Maria Kolesnikova
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier meer uitleg van onze specialist Jan Balliauw in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen