Stad Antwerpen experimenteert met gerecycleerd asfalt

In Antwerpen begint deze week de heraanleg van de Groenenborgerlaan. De UAntwerpen maakt hiervan gebruik om met gerecycleerd asfalt te experimenteren. Een maand lang zullen zij de nieuwste verjongingsmiddelen onderzoeken en toepassen. "Onze Vlaamse wegen worden al langer gerecycleerd, maar dat is beperkt tot 40-50%. Wij willen dit optrekken tot 70-80%", zegt onderzoeker Wim Van den bergh.

In Antwerpen wordt een deel van de Groenenborgerlaan vanaf deze week opnieuw aangelegd met gerecycleerd asfalt. Het gaat om een experiment van de Universiteit Antwerpen. Een maand lang zullen zij de nieuwste verjongingsmiddelen onderzoeken en toepassen om asfalt te recycleren. 

Duurzaam en onafhankelijk

"Onze Vlaamse wegen worden al langer gerecycleerd, maar dat is beperkt tot 40-50%. Wij willen dit optrekken tot 70-80%", zegt onderzoeker Wim Van den bergh. "Op termijn willen we 1 miljoen ton vrijgekomen, oud asfalt volledig hergebruiken."

Gerecycleerd asfalt bespaart veel energie, CO2-uitstoot en grondstoffen. Daarbij zouden de Vlaamse wegenwerken minder afhankelijk worden van geïmporteerd asfalt. Later wordt ook onderzocht of het gerecycleerd asfalt langer kan meegaan dan gewoon asfalt. 

Groenenborgerlaan als experiment

De stad en de districten Antwerpen en Wilrijk gebruiken de geplande heraanleg van de Groenenborgerlaan om nieuwe recyclagetoepassingen in een stedelijke omgeving te onderzoeken.  De gebruikte verjongingsmiddelen worden immers nog niet toegepast voor algemene wegenwerken. De heraanleg loopt nog tot eind september. 

 

 

Meest gelezen