Gentenaars betaalden tot duizenden euro's voor glazen vloertegel met luchtfoto van hun stad op

Het STAM, het stedelijk museum van Gent, heeft tegels van een glazen vloer met een luchtfoto van de stad op geveild. Voor sommige tegels werden duizenden euro's betaald. 12 jaar lang lag de vloer in een van de zalen van het museum. Je kon letterlijk wandelen op de stad, mét kousjes om de fragiele vloer niet te beschadigen. Maar de vloer wordt vervangen en Gentenaars konden een aantal van die oude tegels kopen. Let wel, een tegel weegt 80 kilogram: "Loodzwaar, maar het is het waard"

Als je zelf in het STAM bent geweest de afgelopen jaren, dan herinner je je misschien wel de grote glazen vloer in een van de zalen van het museum. De 'lichtvloer' is onderdeel van de tentoonstelling 'Het verhaal van Gent'. De volledige vloer omvatte een luchtfoto van de stad. Je moest speciale kousjes aandoen om de tegels niet te beschadigen. Maar die vloer moest weg en het museum heeft de loodzware tegels geveild. Die worden nu opgehaald door de kopers: "Die wegen bijna 80 kilogram", zegt medewerker Peter. "Dus je moet eigenlijk met 2, soms met 3 personen zijn om die te kunnen optillen."

Er zijn tegels verkocht voor 50 euro, maar er zijn er die voor duizenden euro's zijn verkocht

Medewerker Peter van het stadsmuseum in Gent

De interesse in de tegels is heel groot, merkt Peter: "Ik had niet gedacht dat het enthousiasme zo groot zou zijn, maar op 2 weken tijd gaan al die tegels weg zijn." Er hangt wel een prijskaartje aan. Je kon een tegel op de kop tikken voor 50 euro, maar er zijn er ook die duizenden euro's kosten: "Op sommige tegels zie je maar een rand of een stuk van de stad, of enkel de haven. Maar op andere heb je het centrum van de stad staan, die zijn een stuk aantrekkelijker", zegt Peter. De tegel waar de stationsomgeving Dampoort en de Machariuswijk op staat is voor bijna 6.000 euro verkocht.

(lees verder onder de foto, de man op de foto is een andere koper)

Emotionele waarde

De Gentenaars die tegels kochten hebben daar hun eigen redenen voor: "Wij kochten een tegel waar het deel van ons huis dat onteigend is in het verleden op staat. Dat werd afgebroken en wij zijn daar emotioneel heel erg aangehecht", vertelt Fanny uit Oostakker. "Onze kinderen zijn daar geboren. Voor hen is die herinnering vervaagd, maar met die tegel is dat toch weer een beetje tastbaar." Fanny heeft 312 euro betaald: "Maar ik heb dat ervoor over. Het is de bedoeling dat we die ophangen in de living van het nieuwe huis dat we kochten na de onteigening."

(lees verder onder de foto)

Bas De Wilde

Fanny haar man beseft dat het niet eenvoudig zal zijn om de tegel op te hangen: "Die tegel weegt ongeveer 80 kilogram. Het is de bedoeling dat we die in een zelfgemaakt frame zullen verwerken om hem te kunnen ophangen", zegt Christophe. Het koppel heeft samen twee tegels gekocht: "We zaten tijdens de veiling naast elkaar in de tuin te bieden. Ik wilde weten hoe zo'n veiling verloopt, bij wijze van experiment", legt Christophe uit, "ik heb  een stukje van Drongen gekocht voor 64 euro dat eruit ziet als een duim, een 'like' eigenlijk", lacht Christophe. "Ik wil daar een parasolvoet van maken."

Ik heb een stukje van Drongen gekocht dat eruit ziet als een duim. Ik ga proberen er een parasolvoet van te maken

Christoph uit Oostakker

Gentenaar Steven was er ook bij en kocht een tegel waar eigenlijk niks op staat. "Ik ben toch van plan om daar iets mee te doen want ik ben gehecht aan Gent. Misschien maak ik er wel een salontafel van", zegt hij.

Nieuwe vloer

De oude vloer moest verkocht worden, want er komt een nieuwe. "Er zijn veel nieuwe gebouwen die niet op deze foto stonden, omdat die er nog niet waren. Zoals het gebouw van Ikea, de Ghelamco Arena en de stadshal. Het was tijd dat er een nieuwe versie kwam", legt Peter uit. "Er is al een nieuwe foto gemaakt en die moet binnen een kleine twee maanden geplaatst worden." Het museum is nog met andere verbeteringswerken bezig ook. Het is de bedoeling dat deze afgewerkt zijn tegen 21 november. Dan heropent de tentoonstelling 'Het verhaal van Gent', en dan moet de nieuwe vloer er ook mooi liggen blinken.

In totaal verdiende het museum 50.000 euro met de veiling. Ongeveer 200 van de 304 tegels werden verkocht.

Meest gelezen