Radio 2

Tervuurse biljartclub mag dan tóch spelen, gemeente heft anticoronaverbod op

De leden van biljartclub Benny's Biljart Boys uit Tervuren krijgen dan toch de toestemming van het gemeentebestuur om biljart te spelen in hun clubcafé. De gemeente had dat verboden wegens de coronacrisis. Ze dreigde er zelfs mee om bij een overtreding van het verbod het café te sluiten. Maar dat verbod is nu opgeheven. Tervuren had zich op oude anticoronarichtlijnen gebaseerd.

De biljartclub was verrast over het verbod. "Wij waren aan het trainen in ons clubcafé", zegt clubsecretaris Marc Vanderplas, "toen de politie binnenviel en uitdrukkelijk zei dat we niet mochten spelen. Als we betrapt werden zou het café worden gesloten." De gemeente beweerde dat volgens de antiicoronamaatregelen biljarten in een horecazaak niet was toegelaten.

Enige biljartclub in België die niet mag spelen

De Tervuurse biljartclub begreep niet waarom de gemeente een verbod oplegde. "Wij waren de enige biljartclub van het land die niet mocht spelen", aldus Vanderplas. "Ook volgens Sport Vlaanderen was het opnieuw toegelaten om te biljarten in ons café. Zelfs voetbal en gevechtsporten kregen groen licht. Het was absurd. Vijftien bezwete gasten van een gevechtsport  in een kleedkamer, dat kon. Maar twee mensen met een mondmasker op en op veilige afstand aan een biljarttafel dat was verboden."

Oude richtlijnen

De club klaagde de zaak aan op Facebook. Toen de kwestie ook in de krant kwam, gaf de gemeente Tervuren haar fout toe. Zaterdag werd de club verwittigd dat het verbod was opgeheven. De gemeente had zich vergist. Ze heeft zich op oude anticoronarichtlijnen gebaseerd.  Door het wegvallen van het verbod kan de regionale biljartcompetitie, waaraan de Tervuurse biljartclub deelneemt, met vertraging van start gaan.

Veilig biljarten

De leden van de biljartclub Benny's Biljart Boys kunnen opnieuw biljarten in het café 'De Zoete Inval' in Tervuren. Alles gebeurt op een veilige manier. Iedereen speelt met zijn eigen keu en elke speler draagt een mondmasker. Na elk spel worden de biljartballen ook ontsmet. 

Meest gelezen