Foto: UAntwerpen

UAntwerpen schakelt 'praatmaten' in: "Ik bied een luisterend oor aan medestudenten"

De Universiteit Antwerpen start met een project waarin 'praatmaten' zullen worden opgeleid om medestudenten een luisterend oor te bieden. Vrijwilliger Teun van Son (25) hoopt alvast de drempel naar de professionele hulpverlening te verlagen. De praatmaten zullen er zijn voor alle universiteitsstudenten die daar nood aan hebben. 

Dit academiejaar gaat de Universiteit Antwerpen van start met het project "Students for Students". Studenten kunnen er binnenkort aankloppen bij een zogenoemde 'praatmaat' voor een luisterend oor. Het project moet meer aandacht geven aan het psychosociaal welzijn van studenten. 

Drempel verlagen

Een 'praatmaat' is een medestudent aan de universiteit die zal worden opgeleid in luister- en communicatievaardigheden om steun te bieden aan wie het nodig heeft. Student wijsbegeerte Teun van Son (25, zie foto hieronder) heeft zich alvast aangeboden als vrijwilliger.

Van Son hoopt de drempel te verlagen om hulp te vragen. "Ik denk dat er best veel mensen problemen ervaren die ze niet groot of belangrijk genoeg vinden om professionele hulp te zoeken. Dat kan gaan om problemen met de planning maar ook mentale problemen." Als medestudent hoopt hij toegankelijker te zijn. 

(Lees verder onder de foto) 

Ik denk dat er best veel mensen problemen ervaren die ze niet groot of belangrijk genoeg vinden om professionele hulp te zoeken 

Teun van Son, student wijsbegeerte en "praatmaat"

Voor alle studenten

Op de universiteit bestaan er al gelijkaardige initiatieven, zoals bijvoorbeeld meters en peters in studentenverenigingen. Dit is een algemeen initiatief. "Onze praatmaten zullen er voor alle studenten zijn", klinkt het. Ze worden dus niet gekoppeld aan specifieke personen. 

Kandidaten welkom

Studenten zullen binnenkort naar de praatmaten kunnen stappen met professionele en studiegerelateerde problemen. Kandidaat-praatmaten kunnen zich nog  tot 10 september aanmelden bij de UAntwerpen. 

Meest gelezen