Kattoo

Uitbater Balegemse jeneverstokerij plotseling overleden "Iedereen kende Ludo, een groot verlies voor Oosterzele"

In Balegem, bij Oosterzele, wordt met ongeloof gereageerd op het plotselinge overlijden van Ludo Lampaert (61), de  uitbater van de bekende jeneverstokerij Van Damme. Vanmorgen werd hij naast zijn fiets gevonden in een gracht. De hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar konden geen hulp meer bieden. Hoe het ongeval is gebeurd, wordt nog onderzocht. Wel is duidelijk dat er geen andere mensen bij betrokken waren. 

Ludo Lampaert was landbouwer en stoker in de jeneverstokerij Van Damme in Balegem. Samen met z'n vrouw en drie dochters vormde hij de zevende generatie van het bekende bedrijf. Dat is in de loop der jaren uitgebreid met onder andere een Koffiehuis en een Bed & Breakfast.  Heel wat inwoners en burgemeester Johan Van Durme (CD&V) reageren vol ongeloof. "Wie in Oosterzele kent Ludo niet ..." reageert Van Durme aangeslagen, "we zijn allemaal geschokt door dit nieuws." 

Geen derden betrokken

Ludo Lampaert vertrok vanmorgen met z'n fiets, en werd even later naast z'n fiets in een gracht aangetroffen. De hulpdiensten kwamen ter plaatse maar die hulp kon niet meer baten. Politie en parket onderzoeken het ongeval. "Het is duidelijk dat er geen derden betrokken waren, maar wat de precieze oorzaak van het ongeval en het overlijden is, dat wordt nog verder onderzocht," legt het Parket Oost-Vlaanderen uit.  "Vreselijk nieuws," gaat burgemeester Van Durme verder, "maar voor de familie is dat toch nog iets anders. Als je je geliefde 's morgens ziet vertrekken, zoals hij dat al duizend keer gedaan heeft. Maar dan komt hij niet meer terug. Dat is zonder afscheid te kunnen nemen, een bijzonder grote schok."

Hij was zeer opgetogen toen hij enkele maanden geleden opa werd

Ludo Lampaert werkte met z'n vrouw en drie dochters in de boerderij en de jeneverstokerij. Sinds enkele maanden was hij ook voor het eerst opa geworden: "Hij was daar zeer opgetogen over. Want dat betekende misschien ook voortzetting van het bedrijf," legt Van Durme uit. Volgens de burgemeester was hij graag gezien in Oosterzele: "Hij was heel toegankelijk, altijd in voor een babbeltje. Zelfs tegen mensen die hij niet kende, begon hij te praten om ze te leren kennen." In de eerste plaats een groot verlies voor z'n familie en vrienden. En ook voor Oosterzele, besluit Johan Van Durme: "Hij was bekend. Hij stond voor z'n landbouwbedrijf, voor z'n stokerij en voor het mooie product waar Balegemse jenever in de wijde omstreken gekend voor is." De komende dagen bekijkt het schepencollege hoe ze hun geliefde inwoner kunnen eren.  

Meest gelezen