Copyright of Arman Zhenikeyev

Vlaamse overheid lanceert checkjezelf.be om mentaal welzijn van Vlaming op te krikken

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) lanceert maandag samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven het online platform checkjezelf.be, met tips en oefeningen rond eenzaamheid, angst, stress, verlies, veerkracht en burn-out.

Het mentaal welzijn van heel wat Vlamingen heeft door de coronacrisis een deuk gekregen. Om hen bij te staan lanceerde de Vlaamse regering tijdens de lockdown al de Check jezelf-campagne, met tips om met angst, stress, eenzaamheid en andere problemen om te gaan.

"We hebben moeten vaststellen dat de coronacrisis er bij heel wat Vlamingen stevig heeft ingehakt", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. "We zien mensen die dreigen hun job te verliezen, mensen die hun sociale netwerk toch wat zien verdampen of mensen die hebben moeten afscheid nemen van dierbaren in bijzondere omstandigheden. Dat heeft vaak heel wat stress, angst en eenzaamheid tot gevolg. Daarom nu deze website om dat mentale welzijn te versterken."

We hopen mensen op deze manier op sleeptouw te nemen om die tips en die ervaring te gaan gebruiken

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn

Die campagne wordt dus uitgebreid met een online platform, www.checkjezelf.be, waar mensen vanaf 16 jaar terecht kunnen voor informatie rond zes specifieke thema's.

Naast angst, stress en eenzaamheid ligt de focus op verlies, veerkracht en burn-out. Daarnaast deelt een aantal bekende Vlamingen hun persoonlijk verhaal, en geven experten als psychiater Dirk De Wachter en professor dr. Elke Van Hoof uitleg en concrete tips. 

"Het zijn heel laagdrempelige tips", zegt minister Beke. "Het wordt ook door heel wat bekende Vlamingen ondersteund vanuit hun eigen leefomgeving. We hebben vastgesteld dat er nood was aan ondersteuning en daarom hebben we ons plan "Zorgen voor Morgen", al meteen ontwikkeld aan het begin van de crisis. Dit is daar een uitvoering van. De ervaringen die de bekende Vlamingen op de website delen, zijn ervaringen die ook veel gewone Vlamingen hebben. We hopen mensen op die manier op sleeptouw te nemen om die tips en die ervaring te gaan gebruiken."

Checkjezelf.be staat sinds maandag online. Tegelijkertijd is ook een campagne op sociale media gestart. De boodschappen van de verschillende experten en bekende Vlamingen zullen vier weken lang worden verspreid via Facebook, Instagram en YouTube. De hele campagne maakt deel uit van het actieplan Zorgen voor Morgen van minister Beke.

Meest gelezen