Stad Roeselare

Vrijwilligers luiden elke dag zelf nog klokken van Sint-Michielskerk in Roeselare: "We doen dit met hart en ziel"

De Sint-Michielskerk in Roeselare is een van de weinige klokken die nog elke dag met de hand geluid wordt. Dat schrijft het Nieuwsblad. Van de 1.800 kerken in Vlaanderen zijn er nog maar 3 waar dat gebeurt. In de Sint-Michielskerk lopen elke dag 10 mensen met plezier de 261 trappen op naar de klokkentoren.

De oudste klokkenluider is 86 jaar, de jongste 28. Michel Veracx is de voorzitter van de vrijwilligers. Ook hij luidt de klokken met hart en ziel. "Ik ken niet veel kerken waar ze de klokken nog met de hand luiden", zegt hij aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Sinds 2012 zijn we erkend als cultureel immaterieel erfgoed, net zoals de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke en de Last Post in Ieper."

Zware klus

"De klokken manueel luiden is een zware klus", gaat Veracx voort. "Los daarvan moet je eerst 261 treden doen om tot bij die klokken te geraken. Onze hoofdklokkenluider doet dat drie keer per dag, omdat hij ook nog het torenuurwerk opwindt."

"We hebben een signaalfunctie", zegt Michel. "We kunnen de klokken dus niet zomaar te pas en te onpas luiden. Enkel op bepaalde tijdstippen of voor een misviering, huwelijk of begrafenis mogen we de klokken luiden. Mocht er iets ernstig gebeuren, dan ook natuurlijk. Dan alarmeren onze klokken de buurtbewoners."

Luiden in coronatijden

"De toren van de Sint-Michielskerk telt 13 verdiepingen", vertelt hij. "Tijdens de zwaarste periode van de coronacrisis stonden we op 3 verschillende verdiepingen. Zo konden we toch het klein akkoord spelen en afstand houden van elkaar. Het groot akkoord is sinds het begin van de crisis niet meer gespeeld, omdat we daarvoor te dicht bij elkaar moeten staan. Ik mis het wel en ik denk dat ook veel mensen uit Roeselare dat groot akkoord missen."

Meest gelezen