Foto ABC

Australische journalisten dreigen opgepakt te worden in China en vluchten weg

Twee Australische journalisten hebben China verlaten, omdat ze vreesden dat ze zouden worden opgepakt. Ze verscholen zich al enkele dagen in de Australische ambassade en het consulaat. Een journaliste van Chinese afkomst zit intussen vast om een onbekende reden. China zegt dat buitenlandse journalisten die de wet volgen, niets te vrezen hebben. De relatie tussen Australië en China is naar een dieptepunt gezakt.

Bill Birtles van de Australische publieke omroep ABC News en Mike Smith van de Australian Financial Review (AFR) waren de laatste twee Australische journalisten die officieel in China gestationeerd waren. Vanochtend zijn de twee in Sydney geland nadat ze al enkele dagen hun toevlucht hadden gezocht in de ambassade in Peking en het consulaat in Shanghai. 

Australische diplomaten hadden de twee vorige week gewaarschuwd dat ze China beter zouden verlaten. Die boodschap volgde op de arrestatie van een andere Australische journaliste, Cheng Lei, die werkte voor de Chinese staatszender CGTN als presentatrice van een financieel-economisch programma. Cheng werd eind vorige maand opgepakt om een onbekende reden. 

Cheng Lei, opgepakte Australisch-Chinese journaliste
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Politie op de afscheidsborrel

Tijdens het afscheidsfeestje van Birtles vorige woensdag stonden er plots 7 politieagenten aan de deur. Die vertelden hem dat hij niet kon vertrekken en dat hij zich de volgende dag moest aanbieden bij de politie in verband met een zaak van "nationale veiligheid". Birtles belde diezelfde avond nog aan bij de Australische ambassade. Intussen had ook Smith zijn toevlucht gezocht in het consulaat in Shanghai. 

Uiteindelijk mochten de twee mannen China vanochtend verlaten nadat ze hadden toegestemd met een korte ondervraging. Die werd bijgewoond door een lid van de Australische ambassade. Ook die ondervraging zou te maken hebben gehad met de arrestatie van Cheng Lei. Cheng woonde tot haar tiende in China maar heeft intussen de Australische nationaliteit.

(lees verder onder de tweet)

Chinese wetten

China zegt nu dat Cheng Lei is opgepakt omdat ze verdacht wordt van criminele activiteiten die de nationale veiligheid in gevaar brengen. Ook de ondervraging van de twee andere journalisten is conform de wet verlopen, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Als buitenlandse journalisten zich aan de Chinese wetten houden, hoeven ze niets te vrezen", zei het ministerie nog.

De relatie tussen Australië en China verloopt al een tijdje erg stroef. Zo was Australië het eerste land dat een internationaal onderzoek eiste naar de vermeende pogingen van China om de coronacrisis begin dit jaar in de doofpot te stoppen. En het land was ook bijzonder kritisch voor de nieuwe veiligheidswet in Hongkong. 

De laatste tijd uit China zijn ongenoegen met bepaalde landen steeds vaker door het uitzetten van journalisten. Zo werden het afgelopen jaar ook verschillende Amerikaanse journalisten gedwongen om te vertrekken omdat hun visum niet vernieuwd werd. Op zijn beurt dreigt president Trump nu met het uitzetten van Chinese journalisten.

Meest gelezen