Premier Johnson verscherpt maatregelen: bijeenkomsten met meer dan 6 mensen (binnen of buiten) in Engeland verboden

Vanaf maandag zijn bijeenkomsten met meer dan zes mensen verboden in Engeland. Die maatregel komt er om de verspreiding van het coronavirus in te dijken nu de cijfers opnieuw stijgen in het land, vooral bij jongeren. Dat maakte de Britse regering bekend.

Momenteel mogen tot 30 mensen samenkomen, maar vanaf maandag wordt dat aantal beperkt. De maatregel geldt voor bijeenkomsten binnen en buiten, in woningen, op openbare plaatsen en plaatsen zoals pubs en restaurants, verklaart het kabinet van premier Boris Johnson.

"We moeten nu handelen om te voorkomen dat het virus zich verspreidt", klinkt het in een mededeling. "We vereenvoudigen en verstrengen de regels rond sociale contacten zodat de politie ze beter kan begrijpen en toepassen. Het is absoluut noodzakelijk dat de mensen zich aan de regels houden."

De coronacijfers in het Verenigd Koninkrijk zijn in stijgende lijn. Sinds zondag zijn 8.396 bevestigde gevallen geregistreerd, dinsdag alleen al waren er 2.460 besmettingen.

Uitzonderingen voor werk en sport

Er zijn wel uitzonderingen. Zo mogen meer dan zes mensen samenkomen op scholen, op de werkvloer, op huwelijken en begrafenissen. Ook sportteams mogen met meer mensen samenkomen als ze zich houden aan de sanitaire voorschriften.

Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 100 pond (ongeveer 110 euro). Bij veelvuldige overtredingen kan die boete oplopen tot maximum 3.960 euro.

De maatregel geldt enkel voor Engeland. Wales, Schotland en Noord-Ierland mogen beslissen over hun eigen coronamaatregelen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen