West-Vlaamse bouwsector zit in slechte papieren: "1 op de 10 bedrijven heeft nog maar half jaar werk in vooruitzicht"

De West-Vlaamse bouwsector zit in slechte papieren. Dat blijkt uit cijfers van Bouwunie, de organisatie voor zelfstandigen en KMO's in de bouw. 1 op de 10 West-Vlaamse bouwbedrijven heeft maximaal nog een half jaar werk in het vooruitzicht. En maar de helft van de bouwbedrijven werkte de voorbije 3 maanden met winst.

De slechte cijfers voor de West-Vlaamse bouwsector zijn voor een groot deel te verklaren door de coronacrisis. "De consumenten zijn voorzichtiger geworden in het uitgeven van hun spaarcenten", zegt Jan Coussement. Hij is de voorzitter van Bouwunie West-Vlaanderen. Volgens hem moeten er sowieso een aantal dingen veranderen om de sector te doen heropleven. "We verwachten ergens wel hulp van de overheid", gaat Coussement voort. "Bouwinvesteringen moeten tot op een bepaald bedrag fiscaal aftrekbaar worden en het btw-tarief om een gebouw te slopen en een nieuwbouw te plaatsen, moet verlaagd worden naar 6 procent."

Bouwbedrijven uit de buurt

Coussement roept ook op om te bouwen of te renoveren met een bouwbedrijf uit je buurt in plaats van het internet af te schuimen op zoek naar de goedkoopste tarieven. Op die manier steun je onmiddellijk de lokale economie.

Meest gelezen