Eerste drijvende zonnepanelenpark in Vlaanderen geopend, 10 voetbalvelden groot

Op de grens van Mol en Dessel is vandaag het eerste drijvende zonnepanelenpark van Vlaanderen geopend. Het park is met vijf hectaren het grootste in België. Jaarlijks zal het stroom genereren voor zo'n 2.000 gezinnen. Daarmee zal het heel wat hernieuwbare en duurzame energie opwekken. "De meerwaarde en het belang daarvan kunnen niet worden onderschat", zegt Cathy Berckx (CD&V), gouverneur van de Provincie Antwerpen. 

Vlaanderen heeft er een eerste drijvende zonnepanelenpark bij, op de grens van Mol en Dessel. Vandaag plaatsten de burgemeester van Mol en Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir (N-VA) het laatste zonnepaneel aan het zogenoemde 'Floating PV'-park. 

Tien voetbalvelden groot

Het drijvende zonnepanelenpark is het eerste in Vlaanderen en tegelijk ook het grootste in België. Met zo'n vijf hectaren is het park in grootte vergelijkbaar met tien voetbalvelden. Het project is gelegen in zandgroeve 'De Schans', vlakbij de fabriek van Sibelco. Dit zandontginningsbedrijf is ook eigenaar van de zandgroeve. Samen met LRM, Luminus en Group Machiels is het verantwoordelijk voor de bouw en de uitbating van het zonnepanelenpark. 

Sibelco zal 80 procent van de opgewekte stroom gebruiken. 20 procent van de opgewekte stroom kan worden gebruikt door gezinnen. 

Luc Driesen, LRM

Hernieuwbare en duurzame energie

"Sibelco zal 80 procent van de opgewekte stroom gebruiken", zegt Luc Driesen van investeringsmaatschappij LRM op Radio 2 Antwerpen. "De overige 20 procent zal geïnjecteerd worden in het openbare elektriciteitsnet en kan dan worden gebruikt door gezinnen en dergelijke." 

Het drijvende zonnepanelenpark zal jaarlijks stroom genereren voor zo'n 2.000 gezinnen. Het zal dus heel wat hernieuwbare en duurzame energie opwekken, waarmee het bijdraagt aan de doelstellingen voor klimaatneutraliteit. "De meerwaarde en het belang daarvan kunnen niet worden onderschat", benadrukt Cathy Berx (CD&V), gouverneur van Antwerpen. 

Groene stroom vanaf oktober

Al sinds 2017 is er sprake van dit project. In oktober zal de installatie dan de eerste groene stroom produceren. Daarmee zit het project volledig op schema. Sibelco hoopt tegen 2025 elk van haar sites op minimaal twintig procent hernieuwbare energie te laten draaien. 

Meest gelezen