Sven Michiels - Photography

Antwerpse Stadsschouwburg en Lotto Arena willen heropening in oktober 

Vanaf half oktober hoopt de Sportpaleis Group opnieuw publiek te ontvangen in de Antwerpse Stadsschouwburg en de Lotto Arena. "Er is een scenario om met een capaciteit van 70 tot 75 procent te werken. Dat is rendabel én het kan veilig", zegt uitbater Jan Van Esbroeck op Radio 2 Antwerpen.

Vanaf vandaag kunnen uitbaters van grote zalen, congrescentra en sportstadions een aanvraag indienen om meer publiek toe te laten in hun gebouw. Nu zijn bij evenementen 200 mensen toegelaten binnen en 400 mensen buiten. Als permanente infrastructuren meer mensen willen toelaten hebben ze het akkoord nodig van de burgemeester en de bevoegde minister. Om dat te stroomlijnen is er nu een loket geopend waar de burgemeesters de dossiers kunnen indienen. Ze worden dan doorgespeeld naar de bevoegde ministers voor een advies. Er zijn op dit moment al een tiental dossiers ingediend. Ook Jan Van Esbroeck van Sportpalais Group is dat van plan. 

"We moeten onze aanvraag nog voorleggen aan de Antwerpse burgemeester, maar hebben alle vertrouwen in een goede afloop", zegt Van Esbroeck bij Radio 2 Antwerpen. "Als alles volgens plan verloopt, moeten we slechts één stoel tussen de bubbels vrij houden. We zouden ook alle rijen kunnen gebruiken. Op die manier gaan we naar 70 tot 75 procent van de capaciteit. Voor de Antwerpse Stadsschouwburg kom je dan aan 1300 à 1400 mensen. Voor de Lotto Arena bij sportwedstrijden spreken we over 3.000 toeschouwers, voor concerten gaat dat naar 4.000 man. Dat zijn aantallen die opnieuw aantrekkelijk zijn voor producenten en concertorganisatoren."

Een bezoek aan onze concertzalen is wellicht veiliger dan een trip naar de supermarkt

Jan Van Esbroeck

Basketbal in oktober

Uitbater Van Esbroeck maakt zich sterk dat een bezoek aan zijn zalen veilig kan verlopen. "Mondmaskers zijn verplicht, we voorzien handgels en garanderen een spreiding van de bezoekers aan de toiletten en bij aankomt en vertrek. Dat wordt wellicht veiliger dan een supermarktbezoek. Qua timing mikken we op de tweede helft van oktober om opnieuw voorstellingen te laten doorgaan in de Antwerpse Stadsschouwburg. In de Lotto Arena staat er op dat moment een tennistoernooi gepland en nadien herstart de Belgische basketbalcompetitie." De Lotto Arena is namelijk de thuisbasis van basketbalploeg Antwerp Giants.

Enkel Belgische producties

Volgens Van Esbroeck is het publiek en de sector klaar voor de heropening. "Een aantal uitgestelde voorstellingen krijgen opnieuw perspectieven. Daarnaast vragen organisatoren ons of ze dit najaar extra zaken in de Antwerpse Stadsschouwburg kunnen brengen.  Dat gaat voor alle duidelijkheid over Belgische producties. Internationale artiesten wachten nog om naar België te komen tot er duidelijkheid is voor heel Europa. Ik vermoed dat we dan al eind maart volgend jaar zullen zijn", besluit Van Esbroeck. 

Meest gelezen