Radio 2

Gouverneur West-Vlaanderen vraagt Europese kleurcode: "Verwarrende toestanden aan Franse grens"

De steden en gemeenten aan de grens met Frankrijk maken zich zorgen. Frankrijk geeft het Noorderdepartement code rood, maar België niet. De gouverneur wil nu dat de EU-landen de kleurcodes op elkaar afstemmen. "Dit is allemaal zo verwarrend én we kunnen niets doen."

Het gaat niet goed met het aantal coronabesmettingen. De steden en gemeenten aan de grens van Frankrijk maken zich daar zorgen over. Want onze overheid geeft het Noorderdepartement nog altijd de code oranje, terwijl de Fransen het code rood geven. "We kunnen voorlopig niet veel doen", zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Veel Fransen steken de grens over om in ons land inkopen te doen. "Zolang de regio bij ons de kleur oranje krijgt, kunnen we geen extra maatregelen nemen", zegt Decaluwé.

Ook de burgemeester van Menen maakt zich zorgen. "Het is een heel vervelende situatie", zegt Eddy Lust (Open VLD). "We behouden sowieso de mondmaskerplicht in de Barakken."

Er moet een kleurcode komen voor heel Europa, want dit is echt verwarrend 

Gouverneur Carl Decaluwé

Gouverneur Decaluwé vindt het allemaal heel verwarrend. "Je ziet het ook in Spanje. Daar kleuren sommige plekken groen, maar ons land geeft het hele land code rood. De gouverneur pleit daarom voor een Europese kleurcode. "Elk land beslist nu zelf welke kleuren ze bepaalde plekken geven. Dat kan toch niet."

Europese Commissie

De Europese Commissie zei dit weekend al dat er een einde moet komen aan de uiteenlopende reisbeperkingen die de lidstaten hebben ingevoerd voor reizigers die uit risicogebieden komen.

Meest gelezen