Videospeler inladen...

Half miljoen Soedanezen getroffen door hevige overstromingen

Bij recente overstromingen in Soedan zijn al meer dan 100 mensen verdronken en meer dan 100.000 woningen beschadigd of vernield geraakt. De Soedanese regering heeft de noodtoestand afgekondigd voor een periode van drie maanden. De Nijl heeft het hoogste waterniveau bereikt sinds de start van de metingen. Ongeveer een half miljoen mensen zijn getroffen door de overstromingen. Ook de bekende piramiden van Meroë in het noorden van Soedan zouden bedreigd worden. Volgens de Verenigde Naties moet het ergste nog komen. 

Het regenseizoen in Soedan start elk jaar in juni en loopt ten einde in oktober. En ook deze zomer bevindt het Noord-Afrikaanse land zich in het midden van het regenseizoen. Maar dit jaar is dat moessonseizoen toch wel uitzonderlijk. 

Sinds eind juli regent het hevig in Soedan, met gigantische overstromingen tot gevolg. "Het aantal overstromingen overtreft zelfs de recordjaren van 1946 en 1988", aldus Lena el-Sheikh, de Soedenese minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken.  

Bij de overstromingen zijn al zeker 102 mensen omgekomen. Meer dan 100.000 woningen raakten beschadigd of zijn vernield. Minister Lena el-Sheikh zegt dat "een half miljoen mensen getroffen worden door deze situatie." De regering in Soedan heeft het land nu bestempeld als ecologisch rampgebied. Drie maanden lang geldt er een nationale noodtoestand. 

Lees verder onder de reportage over de overstromingen in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Vooral in buurland Ethiopië heeft het de afgelopen maanden fel geregend, waardoor het waterpeil van de Nijl nooit geziene proporties aanneemt. Door de hevige regen steeg het peil tot 17,58 meter. Dat is volgens de Soedanese regering de hoogste stand sinds de start van de metingen, honderd jaar geleden. 

Internationale hulp

Tienduizenden Soedanezen zijn op de vlucht door de aanhoudende regen. De Verenigde Naties waarschuwen dat de situatie nog zal verslechteren. Volgens de laatste voorspellingen zal de hevige regenval nog een tijdje aanhouden. 

Nog voor de start van het regenseizoen bracht de VN alles in gereedheid om een humanitaire ramp tegen te gaan. Met de goederen die ter beschikking zijn gesteld, kunnen naar schatting 250.000 mensen geholpen worden. De VN waarschuwt er nu wel voor dat de voorraad snel opraakt en roept de internationale gemeenschap op om meer steun te verlenen aan het Noord-Afrikaanse land. 

Een bijkomend probleem is dat de overstromingen tot nu toe zo’n 2.000 waterbronnen hebben vervuild. De Verenigde Naties benadrukken dat de toegang tot zuiver water cruciaal is tijdens de coronapandemie. In Soedan zijn sinds de start van de pandemie zo'n 13.000 mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. 

Volgens de Soedanese autoriteiten zijn ongeveer een half miljoen mensen getroffen door de overstromingen.

Water bedreigt ook Soedanese piramiden in Meroë

Het stijgende water van de Nijl bedreigt nu ook de piramiden van Meroë op iets meer dan 200 kilometer ten noorden van Khartoem. Volgens de Franse archeoloog Marc Maillot die daar een team leidt, worden in Meroë in allerijl dijken met zandzakjes gebouwd en wordt het water weggepompt om te verhinderen dat de site overstroomd raakt.

De piramides, paleizen en tempels van Meroë zijn door de Unesco -de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties- erkend als werelderfgoed. Ze werden gebouwd tussen de 6e eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus door de lokale zwarte beschaving van Kush. Het gaat om bouwwerken in een volledig Egyptische stijl en tempels voor Oud-Egyptische goden zoals Amon. De "zwarte farao's" hebben ook een tijdlang over Egypte geheerst als de 25e dynastie. 

Meest gelezen