Een Indiase C-130 in de bergen van Ladakh in het noorden van India.
AFP or licensors

India en China verwijten elkaar "provocatie" na eerste schietpartij langs de grens sinds 1975

De twee Aziatische grootmachten India en China geven elkaar de schuld van de schietpartij tussen beide legers gisteren. De voorbije maanden zijn de spanningen in het bergachtige grensgebied tussen beide landen fors toegenomen en zijn er doden gevallen. De grens is slecht afgebakend en is op veel plaatsen betwist.

Gisteren hebben Indiase en Chinese militairen op elkaar geschoten in de buurt van het Pangong-meer in de Karakoram-bergen. Volgens Peking waren Indiase militairen de grenslijn overgetrokken en hebben Chinese troepen daarop "waarschuwingsschoten afgevuurd". Delhi heeft een andere uitleg: Chinese troepen zouden geprobeerd hebben een stelling van Indiase militairen te omsingelen en die zouden daarop het vuur geopend hebben. 

Deze zomer zijn er voor het eerst sinds 1967 opnieuw doden gevallen bij gevechten tussen India en China

De waarheid achterhalen in het erg afgelegen berggebied van de Karakoram is zo goed als onmogelijk, maar zeker is dat de spanningen tussen beide legers fors toegenomen zijn. Het is de eerste keer sinds 1975 dat beide legers opnieuw op elkaar geschoten hebben. Enkele weken geleden zijn er voor het eerst sinds 1967 doden gevallen bij handgemeen tussen Indiase en Chinese troepen. 

Jarenlang waren de grenstroepen langs beide kampen overigens niet bewapend met vuurwapens na een onderling akkoord, maar dat wordt niet meer nageleefd. Sinds het begin van de zomer zijn de spanningen in de Karakoram fors toegenomen. India en China versterken er hun posities. De Indiërs bouwen ook een nieuwe weg om hun stellingen beter te verbinden.

Waarom die heisa in de bergen?

Deel van het probleem is dat de grens in de afgelegen berggebieden van de Karakoram en de Himalaya nooit goed is afgebakend. Er is overigens niet echt een grens, enkel een "line of actual control". Bovendien eisen India en China delen van elkaars grondgebied op. De huidige incidenten vinden plaats nabij Aksai Chin, een gebied in Tibet dat volgens Delhi bij India hoort, maar gecontroleerd wordt door China. Anderzijds eist China dan weer delen van de Noord-Indiase deelstaten Sikkim en Arunachal Pradesh op, wat Delhi uiteraard afwijst. 

Er is geen duidelijk afgebakende grens, enkel een "line of actual control"

In 1962 vochten India en China een korte grensoorlog uit. Die werd door China gewonnen, maar het meeste veroverde gebied werd nadien weer prijsgegeven. De hele regio Kashmir is overigens betwist tussen India en Pakistan en dat laatste land is altijd een bondgenoot van China geweest. In Indiaas-Kashmir klaagt de overwegend islamitische bevolking over onderdrukking en is de autonomie onlangs door India opgeheven. India, Pakistan en China beloeren elkaar op het dak van de wereld, een plek waar weinig mensen wonen, maar die strategisch erg belangrijk is. Overigens zijn er daar nog grensconflicten tussen Nepal en China en tussen Nepal en India. 

Het valt daarbij op dat India de laatste tijd assertiever optreedt in het grensgebied. Anderzijds is het erg nationalistische China van vandaag zowat overal in grensdisputen verwikkeld met buurstaten. In de Zuid-Chinese Zee botst Peking met Vietnam, de Filipijnen, Maleisië en Indonesië en er is een dispuut met Japan over het bezit van enkele kleinere eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Voeg daar nog de spanningen met Taiwan en Hongkong bij en er broedt zowat overal aan de grenzen een gevaarlijke cocktail. 

  • recente conflicten tussen India en China

Meest gelezen