Ouders willen met "Transport for Kids" zelf leerlingenvervoer organiseren

In de streek van Kortrijk en Wevelgem willen ouders zelf coronaproof leerlingenvervoer organiseren met vrijwilligers. Ze hebben daarvoor de Facebookgroep "Transport for kids" opgericht. De groep wil vraag en aanbod op elkaar afstemmen, dus leerlingen laten meereizen tijdens verplaatsingen die toch al gebeuren, maar zal ook zelf "lijnen" organiseren. 

Het was al sinds de eerste schooldag in het nieuws: vooral in het buitengewoon onderwijs is coronaproof busvervoer erg moeilijk te organiseren. Sommige kinderen zijn tot zes uur lang onderweg. Dat kan beter, dachten enkele mensen uit Kortrijk en Wevelgem. Ze besloten een Facebookgroep op te richten: "Transport for kids". De groep wil vraag en aanbod van leerlingenvervoer op elkaar afstemmen. Dat gaat dan over buitengewoon onderwijs, maar ook over ander onderwijs. De groep wil ook eigen "lijnen" organiseren. Iemand die bijvoorbeeld dagelijks in de richting van Gent rijdt en dan een schema maakt van welke mensen hij onderweg kan meenemen. 

Niet meer wachten op de overheid

"De Lijn en de Vlaamse overheid zijn intussen aan het bekijken hoe ze het vervoer van leerlingen uit het buitengewoon onderwijs beter kunnen organiseren, maar wij kunnen daar niet meer op wachten", zegt Kortrijkzaan Jean-Philippe Vrijghem die de Facebookgroep beheert. "Sommige kinderen zitten als sardientjes in een blik in de bus, anderen van het bijzonder lager onderwijs zijn veel te lang onderweg. Zo zijn de kinderen 's avonds veel te moe en zien hun ouders hen te weinig. "

Het is simpel, maar het werkt.
Jean-Philippe Vrijghem

We raden het dragen van een mondmasker sterk aan in de wagen, ook voor kinderen jonger dan 12 jaar, we regelen de verzekering en stellen kinderen en bestuurder ook altijd aan elkaar voor, in het bijzijn van de ouders, voor het tot een eerste vervoer komt. Wij willen volgende week al starten. Wij hebben in vier dagen al 150 leden en we zien per uur dat het enkel maar toeneemt. 't is ook leuk om te zien dat het ook effectief werkt. Het is simpel, maar het werkt." 

Meest gelezen