Liveblog -  Preformateur Lachaert positief getest en in quarantaine, "Goede informatiecampagnes nodig over vaccinatie"

Het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land is voor de derde dag op rij weer licht gestegen. In de week van 29 augustus tot 4 september kwamen er per dag gemiddeld 479 bevestigde besmettingen bij. Dat is een stijging van 7 procent in vergelijking met de week ervoor. Preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) heeft positief getest en moet de formatiegesprekken digitaal voortzetten. Professor vaccinologie Corinne Vandermeulen zegt dat er bij de komst van een vaccin informatiecampagnes moeten komen om het belang van vaccinaties uit te leggen. Volg alle coronanieuws via ons liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Volg hieronder de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Goede informatiecampagnes nodig over het belang van vaccinatie"

Als er een vaccin tegen COVID-19 beschikbaar wordt, is het van groot belang dat de overheid goede informatiecampagnes op poten zet om het belang van een vaccincatie uit te leggen. Dat zegt professor vacinologie Corinne Vandermeulen. Hoe minder een vaccin werkzaam is, hoe meer mensen moeten zich laten vaccineren.

Lees hier het volledige artikel:

Preformateur Lachaert test positief en moet in quarantaine

Preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) moet 14 dagen in quarantaine nadat gebleken is dat hij besmet is met het coronavirus. "De preformateur zal de federale regeringsonderhandelingen blijven opvolgen met zijn collega-preformateur Conner Rousseau via videoverbinding", klinkt het bij Open VLD. 

Lees het hier het volledige artikel:

Bijeenkomst van motorrijders gelinkt aan zeker 260.000 besmettingen in VS

Een bijeenkomst van 460.000 motorrijders in augustus in South Dakota heeft geleid tot 260.000 nieuwe besmettingen met COVID-19. Dat stellen onderzoekers in een studie die dinsdag is gepubliceerd. Op de Sturgis Motorcycle Rally zouden de coronamaatregelen niet gerespecteerd zijn. Zo zouden aanwezigen er vaak geen mondmasker hebben gedragen. De resultaten van de studie zijn nog niet bevestigd door onafhankelijke wetenschappers. Bovendien gaat het slechts om een benadering omdat niemand elke aanwezige motorrijder heeft getest en opgevolgd.

Antwerpse Steinerschool allicht twee weken dicht na besmetting

De kleuter- en lagere school Hibernia van de Steinerschool Antwerpen, op het Antwerpse Zuid, heeft de deuren gesloten nadat een leraar positief testte op het coronavirus. Dat heeft de directie gecommuniceerd aan de ouders. Allicht moet de school nu twee weken lang dicht.

De directie stelt strikt de regels van de bevoegde instanties te volgen en alle leerkrachten in quarantaine te laten gaan. Dat betekent echter ook dat de school geen opvang kan voorzien voor de kinderen.

Naar één stoel tussen elke toeschouwer of bubbel

De maatregelen voor de cultuur- en evenementensector worden versoepeld. Dat heeft de adviesgroep van de regering Celeval beslist. Zalen hoeven vanaf nu niet langer een rij tussen te laten en kunnen werken met één stoel tussen elke toeschouwer of bubbel. ”Deze vereenvoudigde maatregel laat toe dat verschillende zalen op meer dan 60% capaciteit zullen kunnen werken. Dat is echt een belangrijke opsteker, want de tijd dringt voor de hele sector", zegt minister van Cultuur Jan Jambon. Celeval stelt wel als voorwaarde dat er een gebouwenbeheersysteem met CO2 sensoren aanwezig moet zijn. 

Vorige week was er al een akkoord over de versoepeling van de maatregelen. Dat is nu bevestigd door Celeval.

Lees meer in dit artikel:

Covid-19 besmettingen in acht Brusselse scholen

Het CLB van de Nederlandstalige gemeenschapscholen (GO!) in Brussel heeft al meldingen binnen van besmettingen met Covid-19 in acht verschillende scholen. In een school in Molenbeek zijn verschillende leraren en leden van het personeel in quarantaine nadat een collega positief testte. In de betrokken scholen hebben een of meerdere personen een positieve test afgelegd. De CLB's zijn belast met het contactonderzoek in scholen.

Ook in een school in Vilvoorde moeten 16 leerlingen in quarantaine nadat een medeleering positief had getest.

Lees meer in dit artikel:

Drie Waalse biotechbedrijven ontwikkelen serologische test

Drie Waalse biotechbedrijven hebben een serologische test ontwikkeld die toelaat om een immuunrespons te detecteren tegen twee specifieke markers van COVID-19. De nieuwe test, onder de vorm van een zwangerschapstest, laat toe om in een kwartier tijd na te gaan of iemand besmet werd met het nieuwe coronavirus en of die persoon een neutraliserende en potentieel beschermende immuunrespons ontwikkeld heeft.

Coris BioConcept, Unisensor en Bio-X Diagnostics noemen hun test een wereldprimeur in het kader van detectie van immuunrespons tegen COVID-19. De nieuwe serologische test laat toe om afzonderlijk antilichamen te identificeren tegen de antigenen NP en RBD (Nvdr. een antigeen is een molecuul dat in staat is een reactie van het afweersysteem op te wekken, waarbij antistoffen worden aangemaakt).Daarmee onderscheidt hij zich van andere tests die momenteel op de markt zijn en die niet toelaten om de immuunrespons tussen die twee antigenen te differentiëren.

Coronabesmettingen in stijgende lijn in het Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk gaat het aantal coronabesmettingen duidelijk in stijgende lijn. De voorbije dagen zijn bijna 3.000 nieuwe besmettingen per dag bevestigd. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei en een verdriedubbeling ten opzichte van vorige week.

De toename van het aantal besmettingen wordt deels verklaard door het hogere aantal tests dat wordt uitgevoerd, ruim 175.000 per dag. Toch is ook sprake van regelmatige corona-uitbraken, bijvoorbeeld op illegale feesten, voetbalwedstrijden of in een school.

Deskundigen zijn bezorgd over de cijfers en waarschuwen voor een tweede golf. "De mensen zijn te laks geworden", zei de Britse epidemioloog en gezondheidsadviseur Jonathan Van Tam aan de Britse omroep BBC.

Momenteel lopen vooral jonge mensen het coronavirus op. Dat verklaart de tot dusver slechts lichte toename van het aantal sterfgevallen, want Covid-19 verloopt bij jongeren vaak milder. De Britse overheid roept de (jonge) Britten op om afstands- en hygiëneregels te blijven volgen en niet in grote groepen bijeen te komen. "Dood je oma niet door het coronavirus op te lopen en dan door te geven", zei minister van Gezondheid Matt Hancock op de BBC. 

Taj Mahal op 21 september weer open voor toeristen

In India wordt het meest bezochte monument, de Taj Mahal in de stad Agra, op 21 september opnieuw geopend voor toeristen. De Taj was maanden geleden gesloten door de uitbraak van het coronavirus.

De regering van de deelstaat Uttar Pradesh belooft dat alle maatregelen getroffen zullen worden om het bezoek veilig te maken. Mondmaskers worden verplicht en de toeristen zullen voldoende afstand van elkaar moeten bewaren. Ook zal het aantal bezoekers per dag maximaal 5.000 bedragen. Normaal komen er dagelijks 20.000 mensen naar de Taj Mahal kijken. 

De beslissing is opmerkelijk, want India telt sinds gisteren het hoogste aantal besmettingen na de Verenigde Staten en laat daarmee Brazilië achter zich. In totaal zijn in India nu al zeker 4,2 miljoen mensen besmet met het virus. Toerisme is echter een erg belangrijke bron van inkomsten voor veel mensen in Agra. De Taj Mahal dateert uit de eerste helft van de 17e eeuw en is het grafmonument van Mumtaz Mahal, de lievelingsvrouw van de Mogol-keizer Shah Jahan. 

BELGA/WAEM

Coronavirus ontdekt in kamp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië

In Jordanië zijn twee besmettingen met het coronavirus vastgesteld in Azraq, een kamp waar 36.000 Syrische vluchtelingen dicht op elkaar leven. Het gaat om de eerste besmettingen in een kamp voor Syrische vluchtelingen in Jordanië. 

De twee patiënten zijn in quarantaine geplaatst en de mensen met wie ze in contact zijn gekomen, worden opgespoord en getest. Tot nu toe zijn er nog geen besmettingen in Zaatari, het grootste vluchtelingenkamp in Jordanië. Daar wonen bijna 80.000 Syriërs. 

In totaal zijn er meer dan 650.000 Syriërs naar Jordanië gevlucht. Vier Syriërs die buiten de vluchtelingenkampen wonen, zijn eerder besmet. Drie van hen zijn aan de beterhand. De Verenigde Naties zijn bijzonder verontrust voor de uitbraak van het virus in de dicht bevolkte vluchtelingenkampen.

Laurie Dieffembacq

Meest gelezen