Natuurpunt roept op om robotmaaiers niet 's nachts te gebruiken: gevaar voor egels en andere nachtdieren

Natuurpunt roept op om robotmaaiers 's nachts niet te gebruiken. De kleine automatische grasmaaiers zijn gevaarlijk voor egels en andere dieren die 's nachts in de tuin op zoek gaan naar eten. Een botsing met een robotmaaier leidt vaak tot de dood.

Het is bekend: het gaat niet zo goed met de egel. De laatste tien jaar is het aantal egels in Vlaanderen bijna gehalveerd. Een van de boosdoeners is het verkeer: elk jaar sterven duizenden egels op de weg.

Maar ook in onze tuinen loopt het stekelige diertje gevaar. Zo hebben veel mensen de gewoonte om 's nachts het gazon te maaien met een robotmaaier. Net het moment waarop de egel en andere nachtdieren in de tuin op zoek gaan naar eten.

Egels rollen zich op als ze gevaar waarnemen. Robotmaaiers wijken daar echter niet voor. Een botsing met zo'n kleine grasmaaier levert egels vaak diepe snijwonden op, op de rug bijvoorbeeld of aan de snuit. Vaak met de dood tot gevolg.

Let op het model

Natuurpunt roept daarom op om de robotmaaiers 's nachts niet te gebruiken. Laat ze 's nachts opladen, maar niet rijden, klinkt het. In sommige gemeenten in Wallonië verbiedt men het nachtelijk gebruik van robotmaaiers zelfs. In Vlaanderen is dat voorlopig niet het geval. Ook fabrikanten van robotmaaiers bevelen aan om ze 's nachts niet te gebruiken. Enerzijds om nachtdieren te beschermen, maar ook omdat het natte gras de maaier kan beschadigen.

Natuurpunt roept mensen ook op om bij aankoop van zo'n maaier goed te letten op de afstand tussen de beschermkap van de maaier en de grond. Die is het best kleiner dan 4,5 centimeter, om te vermijden dat egeltjes eronder geraken. Bij veel modellen komt die kap echter meer dan 6 centimeter boven de grond uit. Natuurpunt roept fabrikanten ook op om daar rekening mee te houden bij de bouw van de maaiers.

In een eerdere versie van dit artikel was sprake van een "nachtverbod". Natuurpunt wil geen echt verbod, maar doet een beroep op de verantwoordelijkheidszin van eigenaars van robotmaaiers en beveelt enkel aan om ze 's nachts niet te gebruiken.

Tips om egels in je tuin te helpen

Egels zijn dus kwetsbare dieren en komen steeds minder vaak voor. Maar als u met een aantal zaken rekening houdt, wordt uw tuin een veilige plek voor hen. Negen tips van Natuurpunt:

1. Zorg voor beschutting.
2. Kies voor inheemse plantensoorten.
3. Kies voor een haag in plaats van een omheining.
4. Voorzie een egelpoortje als je toch een omheining hebt. Het leefgebied van één egel gaat over meerdere tuinen.  
5. Voorzie een loopplankje als je een vijver hebt.
6. Vermijd insecticiden en slakkenkorrels.
7. Voorzie extra voedsel (maar geen melk!)
8. Vermijd het gebruik van draad of gaas in je tuin.
9. Hou de hond 's nachts binnen of in een ren

Meer informatie over bovenstaande tips vindt u op de website van Natuurpunt.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen