Nieuwe dinosoort uit China leefde bovengronds, maar kon ook holen graven, "zoals konijnen"

Changmiania liaoningensis: het is de naam die wetenschappers hebben gegeven aan een nieuwe soort dinosauriër uit China. Twee perfect bewaarde fossielen doen vermoeden dat de dieren in hun hol zijn gestorven toen ze bedolven werden, mogelijk door een vulkanische modderstroom. De Belgische paleontoloog Pascal Godefroit van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen was betrokken bij het onderzoek.

Paleontologen, wetenschappers die fossielen of sporen van organismen bestuderen, hebben de nieuwe dinosoort omschreven op basis van twee intacte fossielen van zo'n 1,2 meter lang die gevonden zijn in het noordoosten van China. Op die plek zijn de voorbije twintig jaar al honderden prachtig bewaard gebleven dinosauriërskeletten opgegraven, waaronder gevederde dino's. De fossielen zouden zo'n 125 miljoen jaar oud zijn.

"Bepaalde lichaamskenmerken van Changmiania suggereren dat hij bovengronds leefde, maar holen kon graven, een beetje zoals konijnen", zegt paleontoloog Pascal Godefroit van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in het persbericht. "Hij had een korte maar robuuste nek en dito voorarmen. De bovenkant van de snuit was 'schopvormig', en hij had schouderbladen die typisch zijn voor gravers."

(lees voort onder de foto)

Mogelijk werden de twee exemplaren verrast toen hun hol instortte. "Ze liggen nog in levensechte houding en de fossielen vertonen geen slijtage of vraatsporen", aldus Godefroit. "Vandaar de naam: 'Changmian' betekent 'eeuwige slaap' in het Chinees. Mogelijk werden de dieren verrast door een lahar, een modderstroom met vulkanisch materiaal. We weten dat de streek toen vulkanisch was."

Volgens het KBIN wijst een analyse van het skelet uit dat dit de vroegste ornithopode dinosauriër is tot nu toe. Ornithopoden zijn een groep plantenetende dinosauriërs waartoe ook de Iguanodons van Bernissart en de hadrosauriërs (eendenbekdinosauriërs) behoren. "Met de erg krachtige achterpoten en de lange, stijve staart kon Changmiania snel rennen", meldt het KBIN. 

Meest gelezen