Onrust in Marollenwijk in Brussel blijft aanhouden: "Jongeren staken auto in brand"

In de Marollenwijk in Brussel is gisteravond een auto in brand gestoken. Al vier dagen lang zorgen jongeren voor overlast door vandalenstreken uit te halen in twee appartementsbuurten in de Marollen. 

Sinds vorige vrijdag zijn er incidenten in de Marollen. Gisteren werd een auto in brand gestoken. Maar de politie was ter plaatse en vloog zelfs met een helikopter boven de Brusselse wijk. Georges Himpens woont al 14 jaar op het Vossenplein in de Marollen. Volgens hem zijn het jongerenbendes die machtsspelletjes spelen met de politie. "De politie doet nu meer controles waardoor de jongeren zich geviseerd voelen. Maar als de jongeren zich zouden gedragen, zou de politie geen toezicht moeten houden. Dus het is een vicieuze cirkel." 

Sociologisch probleem

Volgens Georges Himpens is het een sociologisch probleem: "De jongeren die voor overlast zorgen wonen in appartementsblokken waar er geen mix is van culturen. Deze jongeren hebben vaak een moslimachtergrond en associëren zich te weinig met onze maatschappij. De overheid zou moeten beginnen met de ouders verantwoordelijk te stellen. En er moet onderzoek gebeuren naar de reden waarom die jongeren dat doen. Is het om te overleven, om luxe te hebben of heeft het te maken met drugsproblematiek? Maar natuurlijk zijn niet alle jongeren hetzelfde, er zijn er ook die het goed bedoelen."

Georges denkt er zeker niet aan om te verhuizen. "Niet overal in de Marollen zijn er problemen, alleen in twee buurten is er overlast. Het is niet omdat er twee broeihaarden zijn van onrust, dat het niet leuk wonen is. Het is hier ook echt niet gevaarlijk." 

Meest gelezen