Oplossing voor lange busritten in het buitengewoon onderwijs: "Een voor- en naschoolse opvang maakt de kinderen veel rustiger"

In Brasschaat organiseert basisschool Triolo een voor- en naschoolse opvang als oplossing voor de lange busritten. Leerlingen in het buitengewoon onderwijs zijn vaak urenlang onderweg naar school. Nu kunnen ouders hun kinderen zelf vroeger afzetten en later komen halen. "Dat maakt de kinderen veel rustiger", zegt directrice Inge Waterschoot op Radio 2 Antwerpen. "Ze kunnen spelen en huiswerk maken, in plaats van op de bus te zitten."

In Brasschaat komt basisschool Triolo met een alternatief voor de lange busritten in het buitengewoon onderwijs. Vanaf nu voorzien ze voor- en naschoolse opvang. Zo kunnen ouders hun kinderen vroeger afzetten en later komen ophalen. De leerlingen moeten hierdoor geen uren meer doorbrengen op de bus. 

Uren op de bus

Scholen in het buitengewoon onderwijs klagen de lange busritten al langer aan. Hun leerlingen wonen vaak verder weg van de school. Om iedereen op te halen, zijn de bussen dan uren onderweg. De kinderen spenderen soms wel vier uur per dag op de bus, klinkt het bij sommige scholen.

Door de coronamaatregelen mochten kinderen uit het lager en middelbaar onderwijs ook niet meer op dezelfde schoolbus zitten. De bussen reden daardoor nog langer dan normaal. Minister van Mobiliteit, Lydia Peeters (Open VLD), draaide deze regel al wel terug zolang code geel van kracht is. 

Voor- en naschoolse opvang als alternatief

Nu komt er een Vlaams initiatief voor het buitengewoon onderwijs in Antwerpen, Brasschaat, Schilde en Schoten. In deze scholen worden alternatieve projecten voor het busvervoer gesubsidieerd. Het gaat om een pilootproject.

De school Triolo in Brasschaat kan met de subsidies een voor- en naschoolse opvang voorzien. Leerlingen zijn welkom vanaf zeven uur 's ochtends en kunnen tot half zeven 's avonds weer opgehaald worden. "Dat maakt de kinderen veel rustiger", zegt directrice Inge Waterschoot in Start je Dag op Radio 2 Antwerpen. "Ze kunnen huiswerk maken en spelen, in plaats van zo lang op de bus te zitten." 

Minder prikkels

Ook de 11-jarige zoon van Els d'Hollander zal gebruikmaken van die opvang. Het gezin is blij met de oplossing. "Door zijn autismestoortis en ADHD kwam onze zoon na een lange rit overprikkeld aan op school", zegt d'Hollander. "Nu kunnen we hem zelf afzetten. Dat is niet zo moeilijk, want zo vroeg in de ochtend is er nog weinig verkeer." Momenteel vangt de school Triolo zo'n 20 kinderen op. 

Meest gelezen